София за спартанци! Забранено за инвалиди!

Такова е посланието на новата акция на "Дистръктив криейшън" (Destructive Creation) - организацията на група младежи, която стои зад боядисването на паметника на Съветската армия "в крак с времето", което предизвика бурна обществена полемика до степен, до която префасонираният паметник стана емблема на ново поколение и дори намери място като щампи по тениски и чаши за кафе.

От "Дистръктив" крият лицата си, но социалните им послания им са видими. В днешния случай - на един от входовете на столицата. Над снишената до земята табела "София" пътуващите вече са информирани за още нещо, освен че влизат в града - че най-големият град в България е забранен за хора в неравностойно положение.

"Ние сме древен народ на древна земя в древен град и с древни традиции, които сме запазили до днес и те повеляват - по-силните оцеляват. Въпреки промените и различните епохи и периоди София си остава достъпна само за здравите без място за всякакви несъвършени", гласи посланието на организацията.

Оттам уточняват, че поставянето на табела "Забранено за инвалиди" над падналата от повече от година табела на входа на София по "Ботевградско шосе", е "по повод политиката за развитие на столицата, която системно не включва трудно подвижните, инвалидите и възрастните хора каквито близки, роднини и приятели имаме всички".

Акцията е насочена и към кандидатите за кметове на столицата, които в неделя ще очакват подкрепата на софиянци с по една бюлетина за тях.

"Всички кандидатирани не предлагат драстична промяна на сегашното "неравностойно положение"", смятат от "Дистръктив".