Преговорите за изход от украинската криза в Женева започнаха. Държавният секретар на САЩ Джон Кери, руският външен министър Сергей Лавров, украинският му колега Андрей Дещица и върховният комисар за външната политика и сигурността на ЕС Катрин Ащън седнаха на масата за преговори, а по същото време в Кремъл президентът Путин води директен разговор с народа.

Руският лидер призна, че солдати са действали в Крим, но посочи, че властите в Киев са извършили тежко престъпление в Украйна. 

Ако се провали диалога в Женева, Вашингтон ще наложи нови санкции на Москва, заплаши преди началото на преговорите президентът Обама.

"Настояваме Русия да изтегли войските си от границата с Украйна. Настояваме Москва да не подкрепя действията на терористите в източните райони на страната. Искаме световната общественост да потвърди, че Крим е неразделна част от Украйна", заяви снощи външният министър Андреи Дещица.

"Онези, които дойдоха на власт с преврат в Киев, избраха да не обръщат внимание на проблемите на хората от югоизточните райони", коментира руският посланик в ООН Виталий Чуркин на заседанието на Съвета за сигурност. Там делегацията на Русия остана в изолация, посочва Евронюз и допълва, че дори традиционният съюзник на Москва - Китай, се е задоволил само с оценката, че "ситуацията е много сложна" и призовал за намаляване на напрежението в Украйна.