Хранителният бранш се обяви против въвеждането на т.нар. данък "вредни храни", определяйки го като "чудовищен", водещ до контрабанда, увеличаване на сивата икономика и щети за бюджета.

Данъкът ще доведе до ограбване на българина чрез драстично вдигане на цените, без да има здравен резултат. Бизнесът не вижда никакво желание и намерение у управляващите да се вслушат в разумни доводи и да проведат цивилизован диалог, а се стремят само към силово налагане на чудовищни наказателни мерки, пише в изпратена до медиите позиция на Съюз по хранителна промишленост, Асоциация на производителите на безалкохолни напитки в България, Национален Браншови съюз хлебопроизводители и сладкари, Асоциация на месопреработвателите в България, Сдружение на производителите на растителни масла и маслопродукти в България, Съюз на преработвателите на плодове и зеленчуци, Съюз на производителите на захар и захарни продукти.

Според организациите ако се обложат предлаганите съставки на храни и напитки, ще се ограничи незначителна част от общото потребление: на солта – около 1%, на захарта – около 6%, на напитките – около 3%, а производителите и потребителите ще се насочат към некачествени заместители, и към по-евтини продукти, произведени в сивия сектор.

Допълнително пазарът ще бъде залят с нерегламентиран внос с ниско качество и без ясен произход и ще се увеличи делът на „сивата икономика”, пише браншът.

Българското производство ще понесе загуби - ще фалират малки и средни предприятия, ще бъдат съкратени минимум 4000 работни места, смятат от организациите, които са изчислили, че от това върху хазната ще има 27,4 млн. лв. по-малко приходи от данъци върху доходите и осигуровки, 80-90 млн. лв. по-малко от ДДС и ще има намаление на прихода от корпоративния данък.