При съвместна операция на МВР и ДАНС са задържани 225 незаконно пребиваващи чужденци у нас, както и 25 каналджии съобщи главният секретар на МВР главен комисар Георги Костов, предаде БНР. Целта на акцията е била установяване и задържане на незаконно пребиваващи лица, съпричастни към каналджийска дейност, като са били проверени близо 2500 обекта.

"Прави впечатление, че основните каналджии, които се занимават с тази дейност, са чужди граждани", казва председателят на ДАНС Димитър Георгиев, като поясни, че става дума за граждани на Сирия, на Ирак, на Йордания, които са с пребиваване в България. Поради това, че застрашават националната сигурност на своята дейност, на организаторите на нелегалния трафик са наложени постановления за експулсиране от територията на България и забрана за влизане за срок от 5 години. 

"Тези лица се използват от мигрантите, за да могат да улесняват тяхното преминаване през България, като всички останали, които са от български произход, са по-скоро помагачи и такива, които се занимават с каналджийство покрай тези, които основно организират целия процес по преминаването на мигрантите", подчерта Георгиев.