Официално е – Силата определено е силна дори с новите епизоди на „Междузвездни войни“. Финалният трейлър на предстоящия филм на Джей Джей Ейбрамс е бил гледан повече от 112 милиона пъти само в първите си 24 часа, по данни на „Лукасфилм“. Като се добавят и 16-те милиона зрители на мача по американски футбол, на почивката на който видеото бе излъчено в понеделник вечер – общият брой става 128 милиона гледания само за денонощие.

За сравнение, най-популярният досегашен трейлър на филм бе този на „Петдесет нюанса сиво“, отворен 93 милиона пъти… но в продължение на цяла година, разказва „Гардиън“.

„Междузвездни войни: Силата се пробужда“ чупи рекорди още с промо видеата си – по това време миналата година първият тийзър на филма бе изгледан 55 милиона пъти за 24 часа. Вторият трейлър, пуснат през април, за същия период бе видян 88 милиона пъти.

Какво тогава да очакваме от заглавието, когато най-сетне се появи и по кината?

Със сигурност огромен наплив. След като предварителната продажба на билети започна в началото на седмицата, почти всички първи прожекции в САЩ и Великобритания са вече разпродадени напълно, няколко онлайн разпространители се оплакаха от претоварване на сървърите си. Продажбата тече активно и в България – макар пропуски все още да има достатъчно, два месеца по-рано е безпрецедентно подраняване за родните мащаби.

Очакванията са „Междузвездни войни“ с лекота да разбие световния рекорд за най-печеливш дебютен уикенд. В момента той се държи от „Джурасик свят“, който през юни натрупа 524,4 милиона долара на старта си.

„Силата се пробужда“ тръгва на 16 декември във Франция, на 17-и във Великобритания, а на 18-и – и в останалата част на света, включително в България.

Площад Славейков