И Едуард Сноудън зададе въпрос по време на директния разговор на руския президент Путин с народа.

Той попита: Занимава ли се Русия с подслушване, записване, архивиране и анализиране на информацията от разговорите между милиони души по света и счита ли Москва за оправдан масовият контрол?

Подобно нещо е свързано с необходимостта от получаване на съдебно разрешение по отношение на конкретен гражданин, отговори Путин. И продължи - затова и масов характер на такова явление у нас не може да съществува. Естествено, съвременните комуникационни системи се използват от определени служби, в това число даже и от терористи. Длъжни сме да реагираме на такива действия и, разбира се, го правим.

Но не използваме масово подслушване, надявам се, че и в бъдеще няма да използваме. Нямаме и такива възможности и средства. При нас всичко това е регламентирано със закон, заяви президентът.

По-нататък в отговор на друг въпрос Путин допълни още:  Понякога е сложно да се разберем с европейските лидери, които дори у дома си разговарят шепнешком, защото се страхуват, че САЩ ги подслушват.

Както е известно миналата година Едуард Сноудън, бивш агент в шпионските централи на САЩ, задигна огромни масиви с поверителна информация. След публикуването й се разбра, че САЩ масово подслушват милиарди хора по света, включително лидерите на Германия, Франция и Великобритания - Ангела Меркел, Франсоа Оланд и Дейвид Камерън. Записват се и се анализират милиарди текстови телефонни съобщения, както и имейлите на хората. Самият Сноудън се укри в Русия, където е неизвестно местонахождението му.

За да потушат разразилия се скандал, американците се оправдаха с борбата срещу глобалния тероризъм и обещаха, че повече няма да подслушват поне телефоните на партньорите си от Евросъюза.