Starbucks ще премести европейската си централа от Амстердам, Холандия, във Великобритания след сериозни критики от Лондон, че не плаща данъци в най-големия си пазар на Стария континент, съобщи The Times.

Според публикацията шефовете на компанията ще се преместят в сегашния офис за Великобритания в Чезуик, Западен Лондон, докато производството на различни консумативи, храни и напитки ще остане в Холандия.

Релокацията ще стане до края на годината, като в резултат Starbucks ще плаща повече данъци на Лондон, но това почти няма да окаже ефект върху глобалният й финансов резултат.

През 2013 г. британски депутати сезираха правителството да направи ревизия на режима за корпоративните налози, който позволява на големи компании като Google, Amazon и Starbucks да избягват данък печалба. Оказа се, че Starbucks изобщо не е плащала такъв данък през последните години. Про това, през последните години приходите й от заведения във Великобритания са надвишили 400 млн. паунда (около $ 670 млн., б.ред.).

Starbucks е най-голямата верига от кафенета в света. Създадена е в Сиатъл, САЩ, през 1971 г. Към края на 2013 г. има 20 184 обекта, като приходите й възлизат на $ 14,89 млрд., а печалбата - на $ 1,7 млрд.

Компанията започна експанзията си в Европа през 1998 г., като в момента има 2000 заведения. В България веригата има 4 обекта - 3 в София и един в Бургас.