Люис Хамилтън спечели състезанието в Остин, Тексас, за Гран При на САЩ и за трети път стана световен шампион във Формула 1, Като защити титлата си от миналата година. На второ място се нареди съотборникът му в "Мерцедес" Нико Розберг, а трети е Себастиан Фетел ("Ферари").

За разлика от отиващия си сезон (до края остават три старта), надпреварата бе доста интересна и непресказуема до самия край. И бе белязана от урагана "Патрисия", който наложи отмяна на тренировки и на квалификацията за място. Последната мина в деня на състезанието. Добре, че природната стихия поутихна и поне по време на надпреварата всичко мина нормално.

На пистата обаче имаше доста сблъсъци и перипетии, поради което няколко пъти трябваше да влиза кола за сигурност. Този път това помогна на Хамилтън, който на два пъти изоставаше сериозно от стартиралия от първа позиция Розберг, но ситуациите работеха за него. Люис изпревари Нико още на първия завой с агресивна маневра, принудила германеца да излезе от пистата. След това си върна челното място, а веднъж двамата се сблъскаха леко.

Силно състезание пък направи Фетел, който тръгна 13-и, а в края се бореше дори за второто място. Малко преди края - с нови гуми, Хамилтън отново се залепи зад Розберг при поредния рестарт на надпреварата и се възползва от негова грешка, за да поведе и да не позволи повече рокади.

След напреварата Нико Розберг не стисна ръката на новия-стар световен шампион. Той не направи това дори на подиума и не се включи в триумфалното пръскане с шампанско. Тв камерите показаха любопитна сцена - преди излизането за награждаването Люис подхвърли на съотборника си шапка "Пирели", с които призьорите получават отличията си. Нико моментално и нервно му я върна.

"Люис беше твърде агресивен, този път той отиде твърде далеч, рече Розберг пред медиите. - Той ме засече, това не е хубаво. Не искам обаче да говоря помече за това."

Хамилтън не коментира поредния скандал между двамата, а се отдаде на радостта от третата си титла, която го поставя в елитен клуб с величия като Джеки Стюърт, Ники Лауда, Нелсън Пикет, Аертон Сена и Джак Брабъм. С по 4 са Фетел и Ален Прост, пет има Хуан Мануел Фанджо, а Михаел Шумахер е недостижим все още със 7 титли.