Русия и афганистанските талибани водят тайни преговори за сближаване, пише американското издание "Дейли бийст".

"Талибаните вече не са сами, както някога. Партиите, които защитаваха Осама бен Ладен и паднаха бързо, след като САЩ им нанесоха ответен удар след 11 септември 2001 г., развиват отношения със съседните държави и дори с Русия, изтласкана от АФганистан през 1989 г.", пише журналистът Сами Юсафзай.

Всичко това е вероятно свързано с опитите на Москва да се противопостави на разпространението в Афганистан на групировки, врекли се във вярност на "Ислямска държава" (ИД).

Русия и някои от съседните държави може да водят двойна игра или поне да имат наум вариант за връщане на талибаните на власт.

"Глобалното поведение на САЩ и заплахата от ИД спомагат за сближаването на талибаните и Русия. Не можем да изключим по-нататъшно сътрудничество в зависимост от ситуацията в Близкия изток", заявява пред "Дейли бийст" анонимен бивш губернатор на талибаните.

Ако руската военна кампания в Сирия се окаже успешна, толкова по-голям ще бъде стимулът на талибаните да се сближат с правителството на Владимир Путин.

Засега контактите са откъслечни и се пазят в тайна. Тяхното място е Таджикистан, чийто правителство и тайни служби са тясно свързани с Русия.

Молла Мансур оглави талибаните това лято след
смъртта на предшественика си молла Омар.

Интересното е, че когато талибаните завзеха град Кундуз в края на септември, лидерът им молла Мансур заяви, че движението не представлява заплаха и че няма намерение на разширява дейността си извън границите на Афганистан.

Преговорите с Москва може да датират още от 2013 г. и да са започнали по искане на руснаците. Поводът бил пленяването на руския пилот Павел Петренко, кацнал аварийно с хеликоптера си на територия, контролирана от талибаните.

"Освобождаването му също беше част от сделка за пари и оръжие", твърди пред американското издание висш афганистански ръководител.

Една от главните фигури в тях може да е доктор Тахир Шамалзай. Той се движи с фалшив паспорт и е по-малкият брат на бивш лидер на талибаните, оглавявал организация, известна като Комитет по откупите и мира. Мистериозният командир посетил таджикската столица Душанбе през май. А посредник в преговорите е Ибрахим Ачакзай, търговец с метален скрап.

В резултат на визитата си в Душанбе Тахир Шамалзай докарал в Афганистан голяма пратка оръжие за талибаните, твърди техен командир пред "Дейли бийст". Оръжието било в замяна на свободата на 4-ма таджикски граничери, пратени с тайна мисия в Афганистан и заловени от талибаните. То от своя страна изиграло ключова роля в битката за Кундуз. Това е градът, в който американски самолети по погрешка бомбардираха и разрушиха болница на организацията "Лекари без граници". При атаката загинаха 13 души.

Пакистан е запознат с контактите между талибаните и Русия, твърди дипломачтически източник.

"Щом можем да разговаряме със Запада, защо да не можем да разговаряме и със Севера, където са Русия и други съседи на Афганистан?", питат бивши полеви командири.

На конференция за мир в Катар през лятото присъствал наблюдател от Русия, който говорел отлично пущу - най-разпространения език в Афганистан. На него говорят талибаните. Той дошъл по тяхно настояване. Това било още едно доказателство за контактите, твърди афганистански участник във форума.

Китай също е замесен в тези преговори. Д-р Тахир Шамалзай ходил и там. След това според непотвърдени слухове афганистанският президент Ашпаф Гани предал на Пекин няколко живеещи в страната му бойци от сепаратистката групировка Движение за независимост на Източен Туркестан.

Все по-често в дипломатическите кръгове в Кабул се говори, че талибаните се отказват от плановете си да поддържат международни терористични групировки. Те се стремят вече да играят роля на местна съпротива не само срещу правителството на Афганистан и американското присъствие, но и срещу ИД.

По ирония на съдбата всичко това се случва на фона на совалката на първия афганистански президент Абдул Рашид Достум в Русия и други републики от бившия СССР.

Ген. Достум бил изпратен да иска военна помощ от Русия. Снимки БГНЕС

Узбек по народност, Достум бе генерал от афганистанската правителствена армия по време на съветската инвазия през 1979-1989 г. Той създаде всяващите ужас узбекски милиции в северните части на страната.

След изтеглянето на СССР обаче Достум се съюзи с муджахидините и превзе заедно с тях Кабул. Те бяха съратници и в боевете срещу подкрепяния от Иран премиер Гулбудин Хекматияр. После обаче Достум мина на страната на пущуна Хекматияр срещу президента таджик Бурханудин Рабани.

Когато талибаните се засилиха, узбекският генерал стана съратник на борещия се срещу тях Северен съюз. След като ислямистите завладяха страната, Достум избяга в Турция. Той се завърна в страната си през 2001 г. Миналата година се кандидатира и бе избран за първи вицепрезидент.

Предприетата от Достум совалка е по искане на афганистанското правителство, пише в. "Уолстрийт джърнъл". Заради нестабилната ситуация в страната и разрастването на ИД президентът Ашраф Гани поискал от Русия артилерийско и стрелково оръжие, както и хеликоптери "Ми-35%. 

Руският посланик в Кабул Александър Мантицки заявил, че Москва разглежда исканията на Афганистан за военна помощ.

По-рано този месец Достум се срещнал в Русия с военния министър Сергей Шойгу и други висши представители на отбранителното ведомство.

Генералът се видял и с проруския чеченски лидер Рамзан Кадиров. На тази среща той обърнал внимание на факта, че ИД иска да превърне Афганистан в свой плацдарм.