НИЯ КАРАДЖОВА

Финансова проверка къде отиват парите на СУ ще поискат и двамата кандидати за ректор на Алма матер. Това стана ясно на дискусия между тях, проведене в понеделник вечерта. В нейните рамки проф. Анастас Герджиков и проф. Тони Спасов трябваше да отговорят на 13 въпроса, поставени им още преди няколко седмици от група преподаватели на университета. Най-важната част от тях обхваща управлението на финансите.

И двамата кандидати се съгласиха, че трябва да бъде направена проверка на разходите на СУ до този момент.

"Не за да търсим виновния, а за да видим накъде се насочват финансовите потоци“, заяви проф. Анастас Герджиков, издигнат от Факултета по класически и нови филологии и заместник-ректор в момента.

Той заяви, че е готов да назначи одиторско звено или да поръча одит на външна фирма.

"Може би има нещо сгрешено в концепцията ни за начина, по който се харчат парите“, допълни Герджиков. 

По неговите думи в момента няма система, която да следи какви са разходите и „никой не знае какво е финансовото състояние на университета“. Това можело да се реши с въвеждане на електронна система, чрез която всеки декан ще вижда в реално време колко пари е похарчил и кои пера е на път да надхвърли.

Герджиков иска и назначаване на финансов мениджър, но по думите му проблемът е в това, че към момента законът е овластил единствено ректора да подписва финансовите документи. 

"Ще настоявам Общото събрание или Академическият съвет да дадат повече правомощия на този човек. Някои смятат, че в един университет никой не трябва да има по-висока заплата от професора. Аз сметям, че тези хора трябва да имат по-високи заплати, ако ще ни донесат повече приходи.“

Герджиков посочи също, че залага на диференцирано заплащане на преподавателите, като те ще имат една базова заплата и бонуси за научен и образователен принос върху нея. За увеличаване на приходите той залага и на привличане на повече студенти от чужбина с програми на английски. Кандидат- ректорът заяви също, че част от имотите на СУ трябва да бъдат върнати на държавата „тя да се оправя с тях“, защото не носят приходи, а само генерират разходи.

Проф. Тони Спасов, бивш декан на Факултета по химия и фармация, също ще поиска финансова проверка и отделен специалист с икономическо образование, който да се занимава с финансовите решения. Той ще настоява в университета да има и специално звено, което се занимава с писането и кандидатстването по проекти, за да не се откъсват учените от академичната си дейност.

Според Спасов това е един от начините да се привлекат средства, както и да се оборудва университетът със скъпа апаратура, която след това да бъде използвана и за комерсиални цели – например по поръчка на фирми да се правят анализи на химичен състав, да се съдейства за промяна в технологии и други.

Спасов залага също и на курсове, адресирани към бизнеса, като служителите на фирми биват обучавани на новостите в тяхната специалност. Според него това ще има както имиджов, така и финансов ефект за университета. Спасов посочи, че ако има виновни за лошото състояние на университета, той ще обяви „нулева толерантност“ към нарушителите, включително при обществените поръчки.