Делян Славчев Пеевски спечели място в Общинския съвет на Велинград, но като водач на листата записа историческа загуба за Движението за права и свободи в родопската община. Партията получи само 2054 гласа за листата си, което е дори по-малко от половината от резултатите преди четири години.

През 2011 година Делян Пеевски за първи път застана начело на листата и получи 5075 гласа или 25,3%. Днес делът на ДПС се сви до 12,67%, а в 29-местния общински съвет създадената от Ахмед Доган партия ще има само 4 вместо досегашните 9 съветници.

Така продължава спадът на ДПС, което на изборите през 2007 година спечели 10 съветника, след това – 9, а днес стигна до 4.

Движението има традиционни избиратели в населените с мюсюлмани села от общината, но възходът започна по времето на бившия кмет, депутат и клиент на Темида Фидел Беев.

Делян Пеевски не се появи и нито веднъж на официалните предизборни събития, които ДПС организира в общината. На тях го заместваше бившата министърка на спорта Мариана Георгиева.

Водачът на листата на ДПС във Велинград не само е намалил общия резултат на движението, но и се оказва значително по-слабо желан от други кандидати. Преференциите за Пеевски са само 19, докато 7 други кандидат-съветници са получили повече гласове.

Преди 4 години Пеевски се отказа от мястото на съветник, за да остане депутат. Общинската избирателна комисия очаква сега да се случи същото, но все още не е получила писмото за отказ от мандата.