Ангела Меркел отлита утре за Китай на тридневна визита. Това е осмото й посещение в народната република, но безспорно сред най-важните.

Не, няма да се подписват важни междудържавни споразумения. Мисията на Меркел е да спаси “Фолксваген” – както производството на автомобилите с известната марка в Китай, така и продажбите на местния пазар.

Не случайно в бизнес делегацията, придружаваща Меркел, е включен и новият шеф на “Фолксваген” Матиас Мюлер. Бившият бос на “Порше” АД застана начело на концерна VW на 25 септември. Предшественикът му Мартин Винтеркорн беше принуден да се оттегли заради аферата с манипулираните вредни емисии.

Да припомним скандала. САЩ, а впоследствие и други държави уличиха “Фолксваген” в измама. В автомобилите с дизелови двигатели е бил монтиран софтуер, с помощта на който при изпитания вредните емисии са в нормата. При движение по пътищата обаче тя се надхвърля до 35 пъти. Засегнатите автомобили са 11 милиона в цял свят. Авторитетът на “Фолксваген” се срина и това е по-страшното от глобите в размер на милиарди долари, които заплашват концерна.

При посещението си в Китай Меркел и Мюлер имали за цел да разберат на място каква е реакцията на официален Пекин по скандала с вредните емисии, твърди “Зюддойче цайтунг”, позовавайки се на правителствени кръгове в Берлин. Меркел и Мюлер били обезпокоени от неизвестността ще запази ли “Фолксваген” позициите си в Китай, което е от жизнено значение за автомобилния концерн. Една трета от продажбите на автомобили с марката VW в световен мащаб се пласират на китайския пазар. Наред с това “Фолксваген” има и два завода в тази страна, в които е инвестирал милиарди евро. Ако те бъдат закрити, ударът ще е чувствителен – от финансова страна, но преди всичко това би било непоправимо уронване на престиж и в ущърб на двустранните отношения.

Макар за Меркел позициите на “Фолксваген” на китайския, а от там и на световния пазар да са особено важни, целите на визитата й надхвърлят националния интерес, друго не би могло и да бъде.

Китай изигра важна роля по ядрения компромис с Иран. Сега канцлерката възнамерява да привлече Пекин и при решаването на други конфликти, като тези в Сирия и Афганистан. Известно е голямото влияние на Китай в Русия, която пък е на страната на Асад.

Китай би могъл да има и стабилизираща роля в Афганистан и Пакистан.

Важни са и двустранните икономически отношения. Миналата седмица Китай подписа с Великобритания споразумение за икономическо сътрудничество с обем от 55 милиарда евро. Въпреки това Германия засега е най-големият икономически партньор на Китай в Европа и е решена да запази тази позиция.