Косово днес пое по дългия път към евентуално членство в Европейския съюз като подписа с него споразумение за стабилизиране и асоцииране. То предполага по-тесни политически връзки, либерализация на търговия със съюза и стотици милиони евро предприсъединителна финансова помощ от него.

Ръководителката на европейската дипломация Федерика Могерини, комисарят по политиките на съседство и разширяване Йханес Хаан, косовският министър-председател Иса Мустафа и външният му министър Беким Чолаку подписаха споразумението в Страсбург.

То предполага Косово да се придържа към ключовите принципи на демокрацията и на единния пазар на Европа. То включва постепенно освобождаване на търговията между ЕС и Косово, прилагане на европейски стандарти в области като конкуренция, държавна помощ и интелектуална собственост и започване на реформи за сближаване на Косово с ЕС в ред други области.

От общо 11,7 милиарда евро, които ЕС е отделил в бюджета си за 2014-2020 година за Западните Балкани и Турция, 645 милиона евро се падат на Косово.