Управляващото мнозинство върви към премахване на депутатския имунитет. Това стана ясно днес на среща на ГЕРБ, Реформаторския блок, Патриотичния фронт и АБВ.

На нея от партията на Бойко Борисов са запознали партньорите си с решението на ръководството си да отпадне чл. 70 от Конституцията, който урежда депутатския имунитет, обяви председателят на парламентарната група на ГЕРБ Димитър Главчев.

Заместникът му Красимир Велчев паралелно посочи в ефира на бТВ, че партиите, които подкрепят правителството, са "за" предложението на ГЕРБ. Все пак е било взето решение всяка формация да обсъди първо въпроса вътре в групата си като засега не е ясно дали някой няма да излезе с по-различно предложение от това на ГЕРБ. Съпредседателят на Патриотичния фронт Валери Симеонов заяви, че "ще действаме максимално бързо, тъй като обществото очаква бързи мерки".

Идеята, която партията на Бойко Борисов формулира, е имунитетът да защитава народния представител само когато изпълнява служебните си задължения, като позицията му в зала и при гласуване.

Управляващите решиха и че утре, в сряда, когато отново започва работата на НС след изборите, ще се състави парламентарна комисия, която да обсъди свалянето на имунитета на Волен Сидеров след нахлуването му в НАТФИЗ. Комисията ще бъде съставена на паритетен принцип - по двама участници от всяка една парламентарна група и един независим депутат.

За председател на комисията ГЕРБ ще предложи Главчев. Другият член от ГЕРБ ще е шефът на правната комисия Данаил Кирилов.

Междувременно стана ясно, че Волен Сидеров и заместникът му Десислав Чуколов са се срещнали и с шефката на парламента Цецка Цачева. Според присъствали на срещата двамата са искали да се информират за процедурата, която следва. Появиха се информации, че е възможно Цачева да реши сама за свалянето на имунитета на лидера на "Атака", тъй като парламентът не заседава. Това, според юристи на ГЕРБ, не било правилно тълкувание на парламентарния правилник. Председателят на Народното събрание можело да вземе това решение само, когато НС е в някоя от регламентираните си с правилника ваканции, но не и в сегашния случай, при който депутатите се саморазпуснаха за предизборна агитация.

Сигурен съм, че при предишните такива многократни случаи, ако имаше такава реакция, нямаше да се стигне дотук.

Така пък правосъдният министър Христо Иванов отговори на въпрос какво мисли за пълното сваляне на депутатския имунитет и случките с Волен Сидеров. Той каза, че трябва много внимателно да се обмисли преди да се правят промени. Личното му мнение било, че е добре да има някакъв имунитет, а в какъв вид - това е съвсем друга тема.

Против пълното сваляне на защитата срещу съдебно преследване се обяви и председателят на ВАС Георги Колев. Той също каза, че е привърженик да има някаква бариера - процедура, която да брани от евентуални репресии, но която процедура лесно да се задейства.

Аз пък да ви насоча към имунитета на магистратите - защо и те да нямат такъв до някаква степен, попита Георги Колев.

Както е известно, сега съдии и прокурори имат т. нар. функционален имунитет, но това не пречи примерно прокуратурата да образува досъдебно производство срещу всеки от тях, без да има някакъв процес по гласуване, разрешаване и т.н.