Куентин Тарантино е превъзнасян за кървавите си филми. И никой не би могъл да каже, че режисьорът на „Убий Бил” и „Криминале“ проповядва насилие. Още по-малко полицейско, срещу което той протестира преди дни. Тарантино участва в две подобни демонстрации срещу извращения на силите на реда отвъд Атлантика, пише „Фигаро“.

Гражданската позиция на режисьора не остана незабелязана от най-големия нюйоркски полицейски синдикат.

"Време е да бойкотираме филмите на Куентин Тарантино", написа Патрик Линч, президент на полицейския синдикат Patrolmen’s Benevolent Association, в комюнике публикувано преди дни. После добави: "Не е изненадващо човек, който печели хляба си, величаейки престъпността, да се проявява като противник на полицаите”.

52-годишният режисьор участва в Ню Йорк в манифестации с искания за край на полицейското насилие и за реформа в съдебната система. На демонстрацията на 22 октомври той прочете имената на някои от жертвите на такова насилие – като Майкъл Браун, 18-годишен, чиято смърт във Фергюсън през август 2014 г. предизвика протести в цялата страна; като Тамир Райс, 12-годишен, убит няколко месеца по-късно, играейки си с пластмасов пистолет в Охайо.

"Проблемът с полицейското насилие не престава, затова ние сме тук", обясни Куентин Тарантино пред АФП на 24 октомври. "Ако то бе взето предвид, тези полицаи-убийци щяха да са в затвора или най-малкото щяха да получат обвинение.”

"Полицаите, които Тарантино квалифицира като убийци, не живеят във вселената на перверзните фантазии, които виждаме на големия екран; често те рискуват живота си, за да защитят обществото от истинска престъпност и размирици", отговори Патрик Линч. "Нюйоркчани трябва да му покажат, че напразно е дошъл в техния град да продава клеветническите си полицейски фикции.”

Тарантино отново ще завладее големия екран в началото на януари 2016 г. с уестърн за премеждията на осем убийци, наречен „Омразната осморка”.

Площад Славейков