"Ройтерс" обяви, че инвестиционната компания "ВТБ Капитал", която е собственост на втората по големина руска банка ВТБ е наела световна консултантска компания, която да и помогне за спешна продажба на българския телеком БТК.

Агенцията припомня, че основен акционер във "Виваком" (търговското наименование на БТК) е банкерът беглец Цветан Василев, който напусна България дни преди краха на КТБ.

"ВТБ Капитал" пуска процеса за продажба в качеството си на агент по мостов заем от 150 милиона евро, който е отпуснат на собственика на БТК InterV. Плащането трябваше да се осъществи през май, но парите така и не бяха преведени. Заемът обаче е гарантиран със 100 процента от акциите на InterV и реално след неизпълнението на договора се оказват в ръцете на ВТБ.

ВТБ Капитал не съобщава коя консултантска компания е наела за посредник за незабавната продажба на БТК.

"Надяваме се на бързо решение. Ние сме уверени във възстановяването на дължимата сума. "Виваком" остава стабилен бизнес със солидни финанси и здравословен баланс", е заявил главният изпълнителен директор на "ВТБ Капитал" и бивш финансов министър Милен Велчев пред "Ройтерс".

Клуб Z вече на няколко пъти писа за предстоящата сделка за телекома. Неназованият консултантът по сделката е лондонският офис на "Ърнест енд Янг", а още в началото на септември бяха изпратени тийзъри (покани за участие) до повече от 20 инвестиционни компании и телекоми. 

В случая с БТК основният момент е, че каквато и да бъде бъдещата сделка за телекома, тя няма как да мине без одобрение от страна на властите в София, тъй като държавата е наложила запор на цялото имущество. Това оскъпява допълнително сделката. По неофициална информация бъдещият собственик ще трябва да задели между 100 и 150 милиона евро, за да получи картбланш за влизането си в компанията.