НИЯ КАРАДЖОВА

Образователното министерство даде на заден ход за орязването на лятната ваканция. След като в петък заместник-министърът Ваня Кастрева лансира идеята учебната година за първи клас да се удължи с три седмици, а за останалите ученици – с по две, във вторник тези параметри бяха коригирани.

Изненадващо на сайта на министерството се появи проект, съгласно който се удължава годината само за три класа – първи, четвърти  и седми. Първокласниците обаче ще учат само със седмица повече – не до 15 юни, а до 31 май. В момента те завършват на 24 май. До 15 юни ще учат четвъртокласниците, а децата от седми клас ще търкат чиновете до 30 юни.

Заместник-министър Кастрева обясни, че след лансирането на първоначалната идея се появили доста остри реакции и министерството се опитало да се адаптира към общественото мнение. Знае се, че поначало на просветния министър Тодор Танев са били внесени два варианта на учебния план – обявеният в петък и коригираният в понеделник. Той разписал втория.

Едновременно с това министерството е заложило и известни промени в броя на учебните часове, като увеличава броя на уроците по български и математика. Втората досега отсъстваше от задължителните програми в 12 клас, но ще се завърне триумфално. За сметка на това в 11 и 12 клас липсват историята и географията. До момента история се учеше задължително в 11 клас, а география не се изучаваше само в професионалните училища. Сега обаче знанията по тези предмети се преместват в 10 клас, където часовете ще бъдат повече. Причината е, че 11 и 12 клас остават профилиращи и повечето предмети, които децата ще учат, ще бъдат по избор.

Задължителни остават само българският, математиката, двата чужди езика, гражданското образование и физическото. Любопитното е обаче, че въпреки всички вопли за това как децата ни се обездвижват и затлъстяват, часовете по физкултура в първи-четвърти клас са намалени с общо 20.