Пак ще му бръкнат в джоба на бедния българин. И пак за негово добро. За да стане по-здрав, по-прав и по- …. Не, това беше друг виц.  

Актуалната забава сега е данък "вредни храни", на който за по-културно му казват "обществено здраве". Защото, който не мисли за здравето на обществото (разбирай вредата от храните), ще бъде наказван да си плаща. Без значение дали е потребител или производител. Фалшивите сирене и кашкавал (без мляко), пълните със захар каксчета, чипсът, газираните напитки, дори пържените картофи и мазните банички със сирене (но иначе с извара) ще се превърнат в скъпо удоволствие, към което никой няма да посяга.   

"Защото са вредни и разболяват хората!", защити идеята си здравният министър д-р Петър Москов, фокусиран върху плачевните здравни показатели на нацията.  

"Защото съм беден и дори бисквити на детето си няма да мога да купя!", разбра народонаселението, за което много по-ценно от здравословната храна се оказа евтината такава.  

Левчето си е левче, разбира се, но не в него се крие проблемът. Истината е, че никой не пожела да погледне отвъд цените на храните, защото видя само поредната управленска наказателна акция срещу себе си. На българина му е писнало да го дисциплинират финансово, затова автоматично свърза здравословния налог с празния си джоб и отказа да участва в събирането на 150 млн. лв. за детски площадки и спортни салони.  

Хората не разбраха посланието "Не яжте боклуци!", защото им бе поднесено под формата на акциз, който крещи "Не купувайте евтиното!". Парадоксът тук е, че с данък и без данък стоките пак ще са скъпи. В първия случай - защото са вредни и обложени, а във втория - защото не са пълни с евтини заместители на захар и мазнини. Не дай си Боже да се окаже, че поскъпването на обложените стоки ще е по-ниско от това на качествените продукти, защото тогава

пак ще си купуваме вредните храни, само че за повече пари.  

"Вафла за левче? Забрави!", ще отсича само след месец-два бюджетно ориентираният родител, за който тестените кори с кремообразен пълнеж и шоколадова глазура никога не са стрували повече от 50 стотинки. Но едва ли ще спре да купува любимите лакомства на децата си. По-скоро ще се огледа за евтина алтернатива.  

Според Министерството на здравеопазването "полезен заместител" на вредната вафла е друга вафла (или сладкиш) без прекалено много захар и хидрогенирани мазнини. Малко е спорно дали точно този продукт ще може да се слепва и тунква по този стандарт, но производителите вероятно знаят как. И имат всички стимули да пригодят рецептите си, ако искат продуктите им пак да се купуват.  

Добрата новина е, че вероятно догодина ще си имаме здравословни вафли.  

Лошата е, че дори те няма как да струват 50 стотинки. 

Само бизнесът може да каже с колко ще скочат стоките, ако подсладителите бъдат заменени с обикновена захар, а преработените мазнини - с истинско краве масло или растително олио. При всички положения обаче изборът ще бъде между по-скъпото вредно и по-скъпото полезно. Министър Москов е заложил на здравословните продукти, но всъщност потребителят е този, който ще реши.

Когато пастьоризираната течност с неясно съдържание в магазина струва 2 лв., има логика да посегнем към прясно изцедения плодов сок за 3 лева. Предполага се, че по-високият разход за полезна храна ще свие харчовете за доктори и лечение, но правилото не е общовалидно. Хората, които не могат да си позволят такива разходи, вероятно напълно ще се лишат от сок или ще потърсят приемлив евтин заместител. А тогава резултатът ще е 1:0 за изкуствените подсладители и свобода за всички контрабандни стоки.   

Алтернативата не винаги е в магазина

На който не му се дават пари за данък "вредни храни", може да инвестира в капачки, буркани и стабилна секция в мазето. Там няма кой да наднича, за да брои лъжиците захар и сол. Домашната кухня пък ще е същински бастион за филиите с маргарин и всички тестени и шоколадови изкушения, на които е способна мама. Кексът ще е радост за децата, даже и да не е с краве масло, но туршийката просто няма как да се получи без повечко сол.  

"Рецептите на баба" за компоти, зимнина и мармалади са чудесно решение, когато същите се очаква да поскъпнат в магазина. Стига да не ги обявят за незаконни като домашната ракия. Успеем ли да си осигурим време за готвене, бъркане и консервиране, ще можем да ядем "на корем" повечето от любимите си ястия. Друг е въпросът колко ще са здравословни, важното е, че няма да са обложени.

Но ако все пак данъкът победи, а пазаруването на вредни храни се окаже неизбежно, хванете се за мантрата на своя зъболекар: "Бонбоните на никого не са напривили добро - само кариеси".  

И не плачете за шоколада - той ще бъде чудесен подарък за Коледа.