Машинно преброяване на гласовете ще предложи Реформаторският блок (РБ) като изменение в Изборния кодекс, казаха за Клуб Z депутати от партията. Идеята среща подкрепа и сред народни представители от ГЕРБ.

Тя е в отговор на хаоса, който винаги съпътства преброяването на бюлетините от Секционните избирателни комисии (СИК) и предаването на протоколите в Общинските (ОИК) и който тази година придоби небивали размери. Както Клуб Z писа, от цялата страна масово пристигат сигнали за сгрешени протоколи, неотчетени сигурни гласове и преференции, недадени на застъпниците на партиите и на наблюдателите надлежно заверени копия от протоколите и пр. Стигна се и до "заложническа криза" в столичната зала "Арена Армеец" - членове на СИК бяха задържани, някои над 48 часа, в залата, докато си отчетат резултатите от секциите.

Според Блока няма пречка да се въведе напълно изключващо човешкия факор преброяване чрез сканиране на самата бюлетина, подобно на начина, по който се отчитат зачеркнатите числа в тотото. Бюлетината се пъха в машината и тя регистрира кои квадратчета са били маркирани от избирателя. След приключване на изборния ден вади и протокол. Така, според реформаторите, няма да се налага вотът да се брои ръчно от членовете на секционните комисии.

Важно било и преброителните машини да са портативни, да не зависят от ел. мрежата, за да са в изправност дори и ако токът в секцията спре. 

Идеята на РБ среща подкрепата и сред депутати от ГЕРБ. Очаква се след края на тези избори всички партии в парламента, или поне повечето от тях, да внесат свои предложения за изменения в Изборния кодекс, за да се избегнат нови заложнически кризи като тази в "Арена Армеец" и искания за касиране на вота по места, каквито се очакват сега заради масово сгрешените протоколи.