Депутати от БСП и Патриотичния фронт (ПФ) се разбунтуваха показно срещу медийните картели. Бунтът им се изрази в гласуване против отчета на СЕМ за второто шестмесечие на 2014 г., който в крайна сметка бе отхвърлен от пленарната зала.

Георги Божинов (БСП) обясни, че е гласувал против, защото през годините СЕМ се е превърнал в излишно формирование. Според него медийният регулатор харчи излишно публични средства без никакъв резултат и би било реформаторско ако тази структура бъде съкратена.

"За 10 години, откакто Георги Лозанов ръководи СЕМ от 34-то място по свобода на словото България падна до 106-то", припомни Слави Бинев (ПФ).

"Допуснати са медийни картели и медийни бухалки. Смятам, че най-добрата стъпка, ако искаме да има свобода, е разпускане на СЕМ и разследване на неговия председател за покровителство над определени медийни картели и извиване на ръцете на тези, които искат да кажат истината", каза още Бинев.

Според зам.-шефа на парламента и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов СЕМ е "пристанище за хора, които изпълняват политически поръчки". Той даде пример с даването на лиценз на БНР-Кърджали, което ще предава на турски език.

"Известно ли ви е, че в България се връща цензурата? Много от медиите се използват за масови манипулации, особено в предизборния период, където почти всичко е платено, но няма автори, а само внушение за независимо разследване", заяви зам.-шефът на парламента Янаки Стоилов. 

Бинев обаче му отговори, че и по времето на БСП е било абсолютно същото и е имало цензура.

Валери Жаблянов (БСП) изтъкна, че огромната част от общественото мнение е убедена в "изключителната деформация на медиите по отношение на тяхната обективност и концентрация на собственост". Според него са се осъществили няколко големи сделки, които са засилили концентрацията и превърнали журналистическата професия в слуги на олигархията и на изпълнителната власт.

"Превърнаха медиите в преки участници в изборите и понеже виждам, че господин Лозанов гледа с интерес, да му кажа техният съвет да вземе да регистрира партия Би Ти Ви и партия Нова ТВ, та да участват в изборите като партии, вместо да го правят като медии. Къде е контролът, къде е регулацията, какво е отразено в тези напудрени отчети", попита Жаблянов.

Според шефа на СЕМ Георги Лозанов закриването на регулатора би било едно от най-големите посегателства срещу свободата на словото. Той смята, че чрез атаката срещу СЕМ се реализират собствени политически позиции.