Кримският премиер Сергей Аксьонов поиска да се забрани празнуванета на Хелоуин в училищата на анексирания от Русия полуостров, предаде РИА Новости.

"Това отвратително шоу с маски противоречи на духовните и културните традиции на народите на Русия. През последните десетилетия този "празник" се разпростря далеч зад пределите на англоезичните страни и съвсем не случайно. От една страна, това, безспорно, е търговски проект. От друга, е средство за културна колонизация", каза Аксьонов.

Според него педагози и психолози се опасявали, при това съвсем основателно, че "игрите с образите на злото могат да бъдат опасни за неукрепналата детска психика".

Затова Аксьнов смята, че в учебните заведения не трябва да има никакви мероприятия, свързани с Хелоуин. Той посъветва автономното министерство на образованието да излезе със съответните препоръки.

Хелоуин е стар келтски празник, който се чества най-вече в САЩ и Канада на 31 октомври. Той се пада в навечерието на деня на Вси Светии, който се отбелязва на 1 ноември в католическите държави.

През последните десетина години Хелоуин стана популярен и в Европа.