Английската музикална легенда Фил Колинс, 64 г, се завръща на сцената след 4 години пенсия, заяви самият той пред списание "Роулинг Стоун".

"Вече не съм пенсиониран. Конят е извън конюшнята и аз нямам търпение да тръгна", каза Колинс пред изданието.

Изпълнителят на "Against all odds" и "You can't hurry love" вече работи върху нов соло албум и турне за завръщането си. Въпреки че се пенсионира едва през 2011 г., не е издавал нови песни от далечната 2002 г.

Колинс се възстановява все още от тежка операция на гърба, така че едва ли ще прави огромни турнета.

"Не мисля, че искам много дълго турне. Но ми се иска да свиря на стадионите в Австралия и Далечния изток, и това е единствения начин да го направя. А пък част от мен иска просто да пея в театри."

По повод връщането си на сцената английският музикант ще пусне делукс версии на два свои албума - Face Value от 1981 г. и Both Sides от 1993 г.

Фил Колинс започва своята кариера като дете актьор, но бързо се ориентира към музиката, в която се влюбва, когато родителите му го окуражават с комплект барабани, а бийтълсът Ринго Стар го вдъхновява. 

Първият албум на първата му банда - Flaming Youth, излиза през 1969 г. През 1970 г. пък свири перкусията на парчето Art of Dying от третия соло албум на друг бийтълс, Джордж Харисън.

През 1970 г. се включва в британската рок група "Генезис" - първоначално като барабанист, но след като главният вокалист на бандата Питър Гейбриъл напуска, Колинс заема неговото място. Заедно с него "Генезис" са продали почти 150 000 албума.

През 1978 г. Генезис влиза в неактивен период. Колинс усеща, че бракът му се разпада заради многото турнета и отива във Ванкувър, Канада, в опит да закрепи целостта на семейството си. През пролетта на 1979 г. се завръща в Англия, но този път започва соло кариера. С над 100 000 продадени албуми, Колинс е един от тримата, постигнали тези бройки и в група, и като соло изпълнител - другите двама са Фреди Меркюри и Майкъл Джексън. 

ПП: You can't hurry love е може би сред най-известните песни на Колинс, но всъщност е кавър. Оригиналът е на триото The Supremes, активно през 60-те.