Русия, Украйна, Европейският съюз и САЩ стигнаха до споразумение за намаляване на напрежението в Украйна по време на четиристранна среща в Женева.

Държавният секретар на САЩ Джон Кери съобщи, че Киев и Москва продължават да имат много различия, но са показали желание за конструктивен диалог.

"Ако не видим прогрес, няма да имаме друг избор освен да наложим по-строги санкции на Русия", каза Кери.

Москва иска федерализацията на Украйна, но равителството в Киев е против тази идея, защото тя може да доведе да разпадането на държавата.

Споразумението съдържа и призив за широк национален диалог в Украйна, който да включва всички групи от обществото и да бъде прозрачен и отговорен, подчерта руският външен министър. Той също така изразява подкрепа за мисията в бившата съветска република на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) за установяване на диалог.

Русия ще подкрепя ОССЕ при изпълнението на тази задача, посочи Лавров. В същото време той призова мисията да изпълнява честно и обективно женевското изявление.

Лавров за пореден път отрече да има руски войски в Украйна и осъди операцията на Киев срещу проруските сепаратисти.

Русия няма никакво намерение да изпраща войски в Украйна, каза Лавров. Кери съобщи от своя страна, че всички страни са се съгласили да се въздържат от насилие.

Първият дипломат на ЕС Катрин Аштън каза, че "свободни и честни избори на 25-ти май е най-добрият начин, по който хората могат да изразят предпочитанията си".

Участниците в четиристранните преговори в Женева одобриха съвместен документ за ситуацията в страната, обяви руският външен министър Сергей Лавров. По думите му Русия, САЩ, Украйна и ЕС са се споразумели за предприемане на първоначални, конкретни стъпки за намаляване на напрежението и гарантиране на сигурност за всички украински граждани.

„Договорихме се, че всички страни трябва да се въздържат от всякакво насилие, заплахи и провокационни действия. Решително осъдихме и отхвърлихме всякакви прояви на екстремизъм, расизъм, религиозна нетърпимост, включително антисемитизъм”, заяви първият дипломат на Русия след края на срещата в Женева.

Лавров избори някои от стъпките, за които призовава четворката – разоръжаване на незаконните въоръжени формирования, освобождаване на всички превзети сгради, както и на окупираните площади, улици и други публични места във всички украински градове и обявяване на амнистия. 

Външният министър беше категоричен, че Москва не желае да изпраща войски в Украйна, като подчерта, че това е против руските интереси. Коментарът му идва, след като по-рано президентът Владимир Путин не изключи тази възможност, но заяви, че се надява да не се стигне до това.

Преговорите за преодоляване на кризата в Украйна продължиха повече от осем часа, отбелязва РИА Новости. 

В срещата освен Лавров, Кери и Аштън, участва и украинският външен министър Андрий Дешчица. Участниците в четиристранните преговори са се договорили да продължат да се срещат в различни формати.

Преди това Лавров и Кери проведоха двустранна среща. 

Срещата се проведе на фона на нарастващо напрежение в Източна Украйна, където проруски активисти окупираха сгради в редица градове, а правителството започна антитерористична операция.

По-рано президентът на САЩ Барак Обама заплаши, че при провал на преговорите САЩ са готови да наложат нови санкции срещу Москва, които да засегнат ключови отрасли като мините, енергетиката и финансовите услуги.