Знаете ли коя е най-популярната политическа сила в „Столипиново“? Която и в цяла България – ГЕРБ. На пръв поглед в това няма нищо изненадващо, защото партията на Бойко Борисов се отскубна далеч преди всички останали политически сили в страната.

Но...

През последните десетина години Движението за права и свободи успя да спечели умовете, сърцата и гласоподаващата ръка на жителите на населения с турскоезични мюсюлмани квартал. Най-голямото гето в България изпрати един депутат в Народното събрание на парламентарните избори преди година, а на предишните местни избори излъчи трима общински съветници в Пловдив.

ДПС е доминиращата политическа сила в квартала, където хората гласуват в три училища - „Найден Геров“, „Пенчо Славейков“ и „Кирил Нектариев“. Секциите са общо 33.

Отделихме известно време, за да съберем протоколите от тези 33 секции и да сравним резултатите на основните политически сили от тази неделя с резултатите им на последните два парламентарни вота. Сравняваме подадените гласове за листите за общински съветници, а не за кмет.

Получени гласове общо във всички 33 секции в "Столипиново"

Така в неделя ДПС се оказа пета политическа сила в „Столипиново“ след ГЕРБ, листата на Реформаторския блок (под името Местна коалиция „Здравко Димитров – Да решаваме заедно“), Патриотичния фронт (под името Местна коалиция „Славчо Атанасов: Патриотичен фронт – НФСБ и ВМРО), както и партия „Солидарност“ на представящия се за шеф на мешерето Христо Младенов.

ДПС е получило само 265 гласа в близо 30-хилядния квартал.

Отказали са се от тези избори?

Не точно. Движението водеше активна кампания на тези избори в Пловдив – издигна листа за общински съветници, издигна и кмет – бившия областен управител от времето на Орешарски и настоящ депутат от ДПС Венцислав Каймаканов. ДПС дори бе единствената политическа сила, която проведе голям предизборен митинг в „Столипиново“, на който дойде лично лидерът на партията Лютви Местан (снимката е точно от това събитие - б.р.).

Само преди година обаче картината е била различна. ДПС е със смазваща преднина от 2644 гласа, а ГЕРБ е далеч назад с 837 гласа.

Получени гласове общо във всички 33 секции в "Столипиново"

В търсене на обяснение, сравнихме резултатите секция по секция. Например в 27-а секция в училище „Найден Геров“ ДПС е получило 135 гласа преди година и само 7 преди дни. Докато ГЕРБ получава само 22 гласа преди година, които в неделя се учетворяват до 91.

Вероятно това е случайност.

Отиваме в 50-а секция в училище „Пенчо Славейков“. Там ДПС традиционно се радва на висока популярност. На парламентарните избори през 2013-а година печели 150 гласа. Година по-късно печели 177 гласа. В неделя обаче гласовете се стопяват и Движението получава само 7 хиксчета в бюлетината.

Къде са отишли ли?

Никой не знае. Но в същото време ГЕРБ рязко качва подкрепата си и от 13 гласа през 2013 г. и от 15 гласа през 2014 г. достигат до 113 гласа в неделя. Разбира се, това може да е напълно случайно.

Влизаме в съседната врата – секция 51-а. ДПС печели съответно 161 и 187 гласа през 2013 г. и 2014 г., а тази неделя се задоволява само с 11 гласа.

А какво става с ГЕРБ ли?

Нищо особено. Гласовете от 10 през 2013 г. и 14 през 2014 г. скачат на 73. Така е и в секции с номера 52 и 53. Така е и в секции 27, 28, 29, 30, 31... Във всичките 33 секции в „Столипиново“ тенденцията е една и съща.

Вероятно популярността на ГЕРБ в местната власт рязко се е покачила за този 4-годишен мандат. Отново проверяваме числата. В цялата община Пловдив листата на ГЕРБ печели 47 724 гласа през 2011 г. и 47 752 гласа през 2015 г. Значи и това не е обяснението...

И за да не останат пренебрегнати други партии, ето още малко числа. Това са получените гласове от основните политически сили на изборите преди година и на изборите в неделя:

Реформаторски блок – от 110 на 480

Патриотичен фронт – от 174 на 466

БСП – от 240 на... 111

Общо 642 получават две местни коалиции, които не водят кампания, никога не издигат кмет, а само съветници, и в града са свързвани с фирмите за боклука. Едната дори се определя като земеделска.

Така в „Столипиново“ се напълни с националисти, земеделци и християндемократи... А ДПС няма нито един общински съветник. И никой не пита защо.