Полуостров Крим е предаден през 1954 г. от Русия на Украйна точно за 47 минути, пише в. "Комсомолская правда".

Толкова траяла сесията на Президиума на Върховния съвет на СССР на 19 февруари 1954 г. Тя се провеждала в тържествена обстановка в Заседателната зала в Кремъл в Москва. Ръководил я Климент Ворошилов - някогашен военен министър, а по онова време - председател на президиума, което е равностойно на държавен глава. Разбира се, първият човек в СССР е не държавният, а партийният ръководител. Тогава КПСС се оглавява от Никита Хрушчов. Само пет месеца по-рано той е наследил почти забравения днес Георгий Маленков, който за кратко поема държавното управление след смъртта на Йосиф Висарионович Сталин на 5 март 1953 г.

В заседанието, на което се решава съдбата на Крим, участват също славният пълководец Семьон Будьони, сивият кардинал Михаил Суслов и други.

Думата взема Ворошилов.

"Другари! Днес трябва да обсъдим въпроса за съвместното предложение на Президиумите на Върховните съвети на РСФСР и УССР за предаването на Кримска област от състава на РСФСР в състава на УССР. Има ли някакви други предложения?"

"Не" и "Приема се", отговарят членовете на президиума.

"Другари, по географски и икономически съображения предаването на Кримска област в състава на братската Украинска република е целесъобразно и отговаря на общите интереси на съветската държава", заявява Михаил Тарасов, председател на Президиума на Върховния съвет на РСФСР.

"Другари! Президиумът на Върховния съвет на УССР изразява сърдечна благодарност на великия руски народ за изключително забележителния акт на братска помощ. Украинският народ с чувство на дълбоко задоволство и гореща признателност ще посрещне решението за предаването на Крим в състава на Украйна като ярка проява на безграничната любов на руския народ към украинския." Тези думи изрича шефът на украинския президиум Демян Коротченко.

"Стани!", командва Ворошилов. Стават всички членове на съветското държавно ръководство.

"Който е за това предложение, да вдигне ръка... Моля, свалете ръцете. Кой е против? Няма такива. Въздържали се? Също няма. Приема се единодушно", обявява Климент Ворошилов.

Указът за предаването на Крим от Русия на Украйна е публикуван във в. "Ведомости"-органа на Върховния съвет на СССР.

Най-любопитното от всичко е, че на това заседание от началото до края като риба мълчи Никита Хрушчов. Първият човек в СССР не проронва и дума в този исторически момент, твърди "Комсомолская правда".

А днес много хора обвиняват за кримската криза именно решението полуостровът да бъде предаден от Русия на Украйна. И смятат, че това решение е взето само от Хрушчов.