Майа Цонева, Красимир Харалампиев и Даниела Атанасова - това са тримата съдии от Върховния касационен съд, които ще гледат последното засега ддело срещу Цветан Цветанов за 6-те "не".

От системата предварително бяха изключени 3 съдийки, участвали при първото касационно разглеждане на делото, съдия Спас Иванчев, който пък е бил в първия въззивен съдебен състав, както и съдия Бисер Троянов. Последният при първото постъпване на делото си направи отвод с мотива, че е бил член на ЦИК от ГЕРБ.

Заради избухналите в края на миналата година и началото на тази скандали със случайното разпределение на дела в Софийския градски съд, казусите с висок обществен интерес във ВКС вече традиционно се теглят в присъствието на медиите.

Става въпос за последното от трите дела на бившия вътрешен министър, което все още е в оборот из съдебнта система. Именно по този казус - че 6 пъти е отказал да разреши наредено от съда СРС срещу бившия шеф на РЗБОП-Велико Търново Орлин Тодоров, Цветанов получи 4 г. зтвор на две инстанции.

След като тази година ВКС го върна на Апелативния съд, нов състав от втората инстанция се произнесе коренно противоположно на колегите си първия път - оправдаха Цветанов напълно на 14 септември.

Прокуратурата обжалва оправдателната присъда и така се стигна до второто посещение на Цветанов при върховните съдии, което предстои. 

Съвсем наскоро ВКС го оневини и по другия казус, по който имаше само оправдателни присъди - че е изплатил около 50 000 лв. обезщетение на същия този Тодоров.

По третото дело - за незаконно и безконтролно подслушване, докато Цветанов беше министър, прокуратурата отказа да поддържа овинението, защото междувременно се е променил НК. Така още Софийският градски съд го оправда, а никой не обжалва определението.