Президентът на САЩ Барак Обама не вярва на руските обещания, дадени на срещата в Женева, предадоха световните агенции.

Както е известно снощи в швейцарския град САЩ, Русия, Украйна и Евросъюзът постигнаха споразумение за разоръжаване на групировките в Украйна, амнистиране на сепаратистите, завзели административни сгради в югоизточните райони на страната и контрол от ОССЕ на постигнатите договорености.

Споразуменията дават възможност и перспектива за намаляване на напрежението в Украйна, посочи Обама в Белия дом. Сега обаче въпросът се свежда до това дали Москва ще използва своето влияние да се спре подривната дейност и да се възстанови реда в тази страна, допълни той. И изтъкна, че продължава да обсъжда със съюзниците следващите възможни санкции срещу Кремъл, ако няма прогрес в развитието на ситуацията.

"Като се имат предвид досегашните действия на Москва, съм скептичен", заяви американският президент.

Това е първата официална реакция на постигнатите в Женева договорености.

Освен разоръжаването на "зелените човечета", както в Украйна наричат руските сепаратисти без обознавателни знаци, задачата на ОССЕ бе разширена, като и се даде мандат и да помага при подготовката на изборите за президент на 25 май в Киев, както и на местните власти в напрегнатите райони за деескалация на размириците.

Междувременно НАТО праща пет кораба в Балтийско море.

"Атлантическият съюз дислоцира морски съдове в този район, за активизиране на отбраната на източноевропейските си съюзници", се посочва в изявление от щабквартирата в Белгия.

Групата бойни кораби е за бързо реагиране и се състой от морски единици на Норвегия, Холандия, Белгия и Естония, съобщава УНИАН.

Освен това Канада ще изпрати в Полша шест изтребителя и 20 щабни офицери. Това съобщи канадският премиер Харпър.

"Това е отговор на ситуацията в Украйна и честно да кажа - на нашето безспокойствие от експанзионизма и милитаризма от страна на Русия при управлението на Путин", заяви той.