Тази нощ Националният дворец на културата (НДК) ще приюти само бюлетините и техните преносители. Партиите няма да дават победните си пресконференции, каквато е традицията след приключването на изборния ден.

Министерство на външните работи (МВнР) е било освободено от правителството от ангажимента да организира и днес международния пресцентър с мотива, че референдумът е приключил с едно гласуване на 25 октомври. Така или иначе след първия тур партиите, уважили гостите на пресцентъра и журналистите бяха само две - пресконференции дадоха само ДПС и ВМРО (без коалиционния си партньор НФСБ).

ГЕРБ отдавна зададе тон на неприсъствие в НДК като представителите й вече дават изявления от централата си в т.нар. Малко НДК, а на следващия ден и пресконференция. Заявки, че ще направят същото, дадоха вече от и Реформаторския блок, ДПС и АБВ.

Така в Националния дворец ще се освободи достатъчно място за приемане на бюлетините и изборните книжа от вота в София. След злополучния първи тур в зала "Арена Армеец", когато хиляди членове на Секционните избирателни комисии (СИК) станаха заложници, бе решено Общинската избирателна комисия (ОИК) да приема материалите от вота в Зала 1 на НДК.

Очаквано, след "заложническата криза", голям брой от членовете на СИК в София поискаха да се оттеглят и се наложи да бъдат заменени с нови. Сменени са части от съставите в районите Средец, Искър, Слатина, Изгрев, Студентски, Илинден, Красна поляна, Панчарево, Кремиковци и др.

От Централната избирателна комисия (ЦИК) посочиха по повода, че тези смени няма да затруднят изборния процес.