Харисън Форд прави дългоочакването си завръщане в „Междузвездни войни“ през декември като Хан Соло в „Силата се пробужда“ на Джей Джей Ейбрамс. Стивън Спилбърг междувременно си пожела актьорът да поеме и друга своя легендарна роля и да хване пак камшика на Индиана Джоунс, пише "Площад Славейков".

На своя реч по време на церемонията в Бевърли Хилс в петък по време на връчването на наградите „Британия“ на Британската академия, където Форд бе лично, за да получи отличие за цялостен принос, Спилбърг директно се обърна към актьора:

„Нямам търпение да работя с теб по „Индиана Джоунс 5“. Това не е обявление, просто пламенна надежда.“

Малко по-късно, получавайки наградата си, Форд не отвърна по никакъв начин на призива на Спилбърг, предава „Гардиън“. Вместо това той скромно коментира, че не си е подготвил какво да каже и се пошегува, че едва е успял да се облече.

„Наистина исках да бъда актьор, защото не можех да си се представя с истинска работа, а и защото мислех, че е хубаво да се живее животът на други хора, да се разказват истории, да се споделят емоции – каза Форд. – Филмите дават власт, благодат, въображение и мъдрост. Много съм благодарен за живота си.“

През юни се появиха спекулации, че новият Индиана Джоунс ще бъде нашумелият актьор Крис Прат. В шоуто на Джими Кимъл той не успя да опровергае тези слухове и създаде още повече предпостави да се вярва, че предстои да нахлупи емблематичната филцова шапка на археолога-авантюрист.

Все пак плановете за нова част от поредицата за Индиана Джоунс все още не са на дневен ред за „Дисни“. Компанията купи „Лукасфилм“ през октомври 2012 г. за 4,05 милиарда долара, но предпочете да се фокусира върху продълженията на „Междузвездни войни“ пред приключенията на археолога.

Новият директор на „Лукасфилм“, Катлийн Кенеди, обяви през март пред „Венити Феър“, че нов филм за Инди ще има „някой ден“, но не се ангажира с конкретни срокове.

„Кога ще стане, не съм много сигурна – коментира Кенеди. – Още не сме започнали да работим по сценария, но говорим за проекта.“

"Площад Славейков"