Вторият тур на местните избори е белязан от ниска избирателна активност, но от висока активност на политическите щабове в Плевен, Хасково, Добрич и по места в София. Там на балотаж едни срещу други се изправят кандидати на ГЕРБ и Реформаторския блок (РБ), но вместо битката да бъде "коалиционна", тя е съпътствана с взаимни обвинения в купуване на гласове и манипулации. Най-ожесточена е в Плевен, където зам.-председателятна ДБГ Найден Зеленогорски обвини ГЕРБ в купуване на ромски гласове, а оттам отвърнаха със същото - персонално го обвиниха в "предлагането на имотна облага" срещу вот. По спешност за областния град замина вицепремиерът, съпредседател на РБ и председател на ДБГ Меглена Кунева. Клуб Z успя да се свърже с нея за коментар на случващото се.

- Г-жо Кунева, какво става в Плевен. Взаимните обвинения между коалиционните партньори ГЕРБ и реформаторите за купуване на гласове са доста сериозни и дори засягат в частност вашия заместник в партията Найден Зеленогорски.

- Всеки един сигнал трябва да бъде много внимателно проверен. В щаба ни пристигнаха много сигнали. Без да бъдат подценявани, всеки един трябва да бъде много внимателно проверен, за да могат да бъдат убедени не само всички гласували, а и цяла България, че изборите са проведени честно.

Имам намерение утре да говоря с министър-председателя Бойко Борисов, защото това е важен национален въпрос.

- Остава лош привкус на грозна битка между партньорите в коалицията.

- Единственото, което мога да кажа, е че изборите трябва да бъдат честни. Аз съм убедена, че кандидатите, стигнали до балотаж, имат какво да кажат, щом са стигнали до него и това състезание не трябва бъде помрачавано, не трябва да бъде зацапвано и не трябва да бъде засенчвано от практики, които са против изборния закон, нормалното демократично поведение и от лоша организация. За тези неща съм притеснена.

- Напрежение между ГЕРБ и РБ има и в Хасково, и в Добрич и в столичния район Нови Искър. Защо избрахте да подкрепите кандидата точно в Плевен.

- Ние сме навсякъде. Почти целият изпълнителен съвет на ДБГ е в страната. Димитър Делчев е в Добрич, Настимир Ананиев - в София. Аз искам да бъда в Плевен, Димитър Танев и Даниел Вълчев също ще бъдат в Плевен. Всички ще бъдем там, за да подкрепим кандидатите на РБ и да проверим как протича изборният ден.

- Г-н Ананиев сам се оплака от чести полицейски проверки в Нови Искър, в т.ч. и на самия него, които проверки се осъществявали на базата на някакви записки в някакви тефтерета. Разговаряхте ли с колежката си вицепремиер Румяна Бъчварова по този въпрос?

- Смятам, че МВР трябва да си свърши добре работата, независимо дали му се обажда вицепремиер или просто трябва да провери сигнал от който и да е български гражданин, още повече, когато става въпрос за народен представител (какъвто е Ананиев, б.р.), който изразява интересите на всички хора. Смятам, че отношението трябва да бъде еднакво към всички, независимо от длъжността. Но не, не съм говорила с г-жа Бъчварова.

- Къде са вашите партньори от Реформаторския блок, сякаш отсъстват в днешния ден?

- Аз сутринта гласувах в моя район в "Лозенец", където също има балотаж между ГЕРБ и РБ с кандидат, излъчен от ДСБ и съм дала своята подкрепа в името на Реформаторския блок. Иначе просто в страната на балотаж отиват представители, които са излъчени от Движение "България на гражданите", така че е нормално ние да отидем да ги подкрепим.