Самолетът А321 на руската компания „Когалимавия“ се е разпаднал още във въздуха, обяви на специална пресконференция в Москва изпълнителният директор на Междудържавния авиационен комитет Виктор Сороченко.

Рано е да говорим все още за изводи. Разпадането се е случило във въздуха и останките са разхвърляни на голяма площ – около 20 кв.км“, каза той, предаде РИА Новости.

Машината "Еърбъс А-321" се разби в събота сутринта малко след излитането си от курорта Шарм ел Шейх за Санкт Петербург. Загинаха всички 224-ма души на борда. Всички са руски граждани, завръщащи се от почивка.

По-късно бунтовническа групировка, свързана с "Ислямска държава" (ИД) в Египет, пое отговорност за катастрофата с руския самолет. Това стана на уебсайта Aamaq - нещо като полуофициална агенция на ИД.

Още в събота обаче трима американски военни експерти заявиха, че действащите на Синайския полуостров исламистки групировки не разполагат с ракети "земя-въздух", които биха могли да свалят самолет.

Руският минисър на транспорта Максим Соколов отхвърли възможността самолетът да е бил свален и допълни, че тази информация трябва да бъде считана за недостоверна въз основа на непрекъснато поддържаните в момента контакти между Москва и Кайро.

В Русия бе обявен траур, а знамената на държавните институции са свалени наполовина.

На летище "Пулково" в Санкт Петербург хората оставят цветя на терминала, където трябваше да пристигнат 224-мата. Пред посолството на Русия в София също хора оставят цвета в памет на жертвите. 

В понеделник, 2 ноември 2015 година, от 10 до 13 и от 14 до 17 часа в посолството ще бъде изложена книга за съболезнования. Адресът е бул. "Драган Цанков" №28.