Родителите „губят контрол“ върху децата си заради социалните мрежи, като Фейсбук и Инстаграм, заявява британската актриса Кейт Уинслет в интервю за „Съндей Таймс“. Тя добавя и че е забранила на своите наследници да използват подобни сайтове – заради страх, че самоуважението им ще бъде увредено.

В разговора, цитиран от „Гардиън“, 40-годишната знаменитост коментира, че родителите трябва да конфискуват технологиите от децата си.

Уинслет, която е майка на три деца, заявява също, че тези сайтове карат „кръвта ѝ да кипи“ и че те имат „огромно влияние върху самоуважението на младите жени“:

„Защото единственото, което те [момичетата] правят, е да се моделират така, че хората да ги харесват. А какво идва с това? Хранителни разстройства. В нашия дом не използваме социални мрежи“.

Актрисата разказва, че когато дъщеря ѝ Миа поискала да си направи профил в Инстаграм, тя ѝ обяснила, че споделянето на снимки е като да си раздаваш спомените. Уинслет обаче не би се подписала в кампания, посветена на родителството в дигиталната ера, тъй като „знаменитостите често биват грубо обиждани, когато застават зад каузи“, както и че тя не иска да изглежда като „звезда, която знае отговора на всичко“.

Кейт Уинслет призовава родителите да вземат мобилните устройства от ръцете на децата си.

„Оставете ги да се катерят по дърветата. Играйте Монополи!“, съветва актрисата.

Пространното интервю е свързано с новия филм с Уинслет – „Стив Джобс“, с участието на Майкъл Фасбендър и под режисурата на Дани Бойл. В тази връзка актрисата коментира, че тя и съпругът ѝ оставят настрана мобилните си телефони нощем – те се зареждат на долния етаж. Уинслет добавя и че e обезпокоена, че към мобилните устройства, създадени от Джобс, човек лесно се пристрастява.

„"Хората на практика ги целуват за лека нощ“, казва актрисата.

Най-тежката ѝ критика е запазена за семействата, които са залепени за смартофоните и таблетите си, когато са излезли навън заедно:

„Отивате на кафе и възрастните са в единия край на масата, децата – в другия. Пред екраните, без да се поглеждат. Те влизат в друг свят и родителите им го позволяват. В днешно време има много препятствия – електронните устройства са една огромна спънка", казва актрисата, която приема да бъде критикувана за тази си позиция.

Площад "Славейков"