Финансовият министър Владислав Горанов може да си купи бака латекс и да направи нещо полезно – например да боядиса стените на една килия в затвора. Това предлагат като „израз на добронамереност” от Синдиката на служителите в затворите, които канят Горанов на работното си място, за да се запознае реално със състоянието на сектора, предаде Дарик.

„Да не забравяме, че на латински minister означава „служител“, казват надзирателите.

Така те изразяват негодуванието си от предвидените в бюджета за 2016 г. „сериозни рестрикции по отношение на икономически и социални права на всички служители на сектор "Сигурност", в частност тези в затворите и арестите”. Според служителите проектозакона цели социално противопоставяне и затова те са готови да се включат в организирани съвместни национални протестни действия със синдикалните организации в сектора.

От синдиката на служителите в затворите в България са силно притеснени, че готвените промени не целят да реформират сектора и да реализират разбирането за полицейска служба в интерес на обществото. Освен това не били придружени от задължителните прецизни и мотивирани обяснения на министъра на финансите.

Вместо законът да дава адекватни и ефективни гаранции за обуздаване на престъпността, почиващи на наложителна задълбочена и адекватна оценка, и анализ на рисковете пред националната сигурност в един тревожен за региона и света момент, се създават предпоставки за невъзможност правозащитните органи и отбранителни сили да реализират функциите си, заявяват в отвореното си писмо служителите.

Вчера стана ясно, че полицейски синдикати са готови да излязат на протест и се канят да затворят основни пътни артерии заради предвиденото от МФ орязване на заплатите при пенсиониране от двадеет на десет. Според предложението на министъра се премахва и възнаграждението за прослужено време в МВР. Синдикатите дори заявиха, че Горанов не е вечен и могат да го арестуват. Те настояват за извънредно заседание на МС и спешна среща с премиера Бойко Борисов и министрите Румяна Бъчварова и Владислав Горанов.