Държавата трябва да мотивира полицаите да си вършат работата, а не да ги стимулира при напускането й. Това стана ясно от думи на финансовия министър Владислав Горанов, който даде пресконференция, след като за пореден път не се разбра със служителите на реда за обезщетенията и социалните им придобивки, заложени в следващия бюджет.

Горанов коментира в типичния си стил факта, че обезщетенията при напускане са сред главните фактори, заради които хорато отиват на работа в МВР и МО. Той отговори за "хипотезата за атрактивност" (по собствените му думи) така:

"Ако приемем, че нямаме достатъчно кандидати в България поради ниската безработица за тези системи, има причини да мислим в тази насока. Ако обратното – смятаме, че имаме достатъчно възможност и желаещи да работят в тези системи, ние трябва да помислим да им дадем инструменти да си вършат работата, а не толкова да им обещаваме нещо, като си тръгнат. Трябва да са мотивирани, когато работят вътре, а не когато си тръгват", каза иронично министърът, намеквайки, че има достатъчно кадри, които да заемат местата на недоволните. 

На брифинга след инфарктната среща между него, Румяна Бъчварова и синдикатите в МВР, ковчежник № 1 каза, че орязва обезщетенията при напускане, отпуските и социалните придобивки с цел да се подобри материалната база в системата на сигурността.

Със сигурност много от вас са писали статии как има нереформирани системи и са критикували огромните разходи – изберете сами за себе си позицията, която да вземете като данъкоплатци, обърна се той към журналистите.

Министър Бъчварова пък призна, че има проблем с подаването на много рапорти за напускане в момента и апелира цели три пъти към тези, които се двоумят, да не напускат системата.

Горанов разясни предложенията си, залегнали в прословутия параграф 10 към Закона за държавния бюджет 2016 г., който "се появи" изненадващо към публикувания предварително проект и мина през гласуване в МС "на тъмно". Той призна, че се предлага намаляване на отпуските от 30 на 20 дни и "консолидиране" на допълнителните възнаграждения за прослужено време, като отпада добавянето на 2 % всяка година.

Възнагражденията ще се запазят до достигнатите нива и е невъзможно да говорим за намаления на заплатите на засегнатите системи, каза той.

Горанов обаче напомни, че по едни или други причини структурата на бюджетите на силовите ведомства е стигнала дотам, че 95 % са разходите за възнаграждения и само 5 за всичко останало.

"Затова на практика ние имаме един относително голям бюджет по нашите разбирания от над 1 млрд. лв. и същевременно служителите са принудени да работят в едни много ограничени от битов характер условия – без нова техника, без нови автомобили и т.н.", каза той. По-нататък добави и личните предпазни средства.

По повод най-болната тема - за обезщетенията, според Горанов 20-те заплати, които се отпускат при напускане, не са нито разходи на МВР, нито за МО – те се дават едва ли не към пенсионната система, когато служителите напускат.

Той предпочитал тези пари да бъдат харчени за укрепване капацитета на МВР и напомни, че към бюджет 2016 на практика е дал в повече над 200 млн. лв. И двамата с Румяна Бъчварова напомниха, че всяка година се налага системата да се дофинансира със стотици милиони именно за обезщетения.

Горанов напомни и че държавният бюджет е в режим на непрекъснат дефицит от 2009 г. насам. И очерта два сценария:

"Или се опитваме да оптимизираме - особено за тези служители, които нямат преки полицейски функции и са по-скоро административен персонал, – плащанията към тях и да използваме ресурса им.

И втори вариант – да приемем, че системите на отбрана и сигурност са недофинансирани и да прерарзгледаме приоритетите като държава. И да вземем от други сектори, т.е.  да увеличим дефицита в държавата."

След което министърът се впусна в разяснения, че всеки дефицит означава, че "нашият народ ще задлъжнее с тази сума".

"Имаме дефицити в консолидирания бюджет, имаме дефицити в отделни сектори – трябва да разкажем пред обществото честната история", каза той и се зарече, че така или иначе нищо няма да се случи без дебат.

Румяна Бъчварова го подкрепи, че "честната история" означава, че...

"Първо - не се говори за на Бъчварова или на Горанов парите, а за парите на всички нас.

"Второ - трябва да сме наясно, че става въпрос за сигурността на държавата. До момента ресурсите, с които разполагаме при тази численост, не ни дават възможност да работим както трябва по съвременните изисквания и да работим максимално пълноценно.

На трето място става въпрос за интересите на служителите от МВР, които са хора като всички нас."

Според нея предложеният вариант бил "най-щадящият по трите посочени точки и даде пример, че обсъждали с МФ и вариант много голям брой служители да бъдат съкратени. Тя нарече предложението да се намали броят заплати като обезщетение "най-малко болезнено". Ставало въпрос за общ дългосрочен ефект от около 500 млн. лв., а двамата се обединиха, че решението е било отлагано твърде дълго и е болезнено.

"Ако си представим, че на година нормално напускат 2000-3000 души в тези системи - конкретно за МВР мисля, че са около 1500, и умножите при около 1000 лв. средна заплата в сектора, може да получим една доста сериозна сума. Която ще остане на разположение на силовите системи и която да може да бъде използвана за материална база и обезпечение", изчисли Горанов.

"Рапортите за напускане ги следим – те са много. В последните дни са около 250. Но това е отпреди да бъде ясно, че точно такова предложение ще бъде внесено", призна Бъчварова.

"Обръщам се към тези, които се колебаят: да си дадат сметка че разликата между сумите на тези обезщетения (при стария и при новия вариант, б.р.)  би им позволила да живеят без работа по-малко от една година. Оставайки на работа, това им дава възможност за кариерно развитие и не на последно място да работят при по-добри условия. Няма идеално решение в този момент. Но нека обмислят кое е най-доброто решение – да преценят дали ще останат с по-ниско обезщетение, но с повече възможности за професионално и кариерно развитие. След 10 г., ако останат макар и с 10 заплати обезщетение, могат да получат повече средства, отколкото сега с 20."

Тя определи диалога със синдикатите като "много конструктивен", но всички... останали на позицията си.