Щастливите дни за любителите на седмото изкуство продължават с пълна сила – вчера завърши So Independent, днес е откриването на „Синелибри“ – първият фестивал, посветен на екранизациите на литературни произведения, а 10 дни остават до старта на „Киномания". Вече е ясна и програмата.

Дамското вокално трио „Сентиментъл суингърс“ отбелязаха всеобщата радост от задаващото се киноцунами с с песен на живо пред журналистите. Трите дами, заедно с тромпетиста Мишо Йосифов, са и героите на документалния филм на белгийския режисьор Андре Шандел за надеждите и мечтите на едно поколение музиканти в условия на труд преход. „Животът е един безкраен танц“ ще бъде представен на 18 ноември в зала 1 на НДК от 19 ч., а след прожекцията момичета ще изнесат концерт с „Брас асоциация“.

Тази година българската програма започва с откриването – на 12 ноември в зала 1, с вече спечелилия голямата награда в Москва „Каръци“ на Ивайло Христов.

„За мен и за екипа представянето на „Киномания“ е изключителна отговорност, както и премиерата на филма пред софийската публика. Още повече, че това ще се случи в НДК, който най-накрая стана място, където наистина се случват важни за културата ни неща“, каза режисьорът Ивайло Христов.

Сред българските заглавия са и очакващият премиерата у нас цели 3 години носител на награда „Златна роза“ от 2012-а „Аз съм ти“ на Петър Попзлатев, както и„Докато Ая спеше“ на Цветодар Марков със спечелилия наградата за най-добър актьор на феста във Варна Стефан Денолюбов.

Ирмена Чичикова в „Аз съм ти“ на режисьора

Ирмена Чичикова в „Аз съм ти“ на режисьора Петър Попзлатев

Още две родни продукции ще направят премиерите си в рамките на Киномания – драмата „Жената на моя живот“ на Антоний Дончев с Виолета Марковска в главната роля и „Пук“ на Анри Кулев – първият пълнометражен, ръчно рисуван филм, правен у нас от много години. Вече е ясно, че екранизацията по прочутата приказка на Валери Петров ще има и продължение – сценарият по „Меко казано“, пак на Валери Петров, вече е с одобрено на сесия на НФЦ финансиране.

„Надявам се следващите 5 или 10 или 17 години, да сме готови и с него, защото така стават нещата у нас“, пошегува се (или може би не)режисьорът Анри Кулев.

Българското участие включва и два документални филма. „Катя Паскалева. Последната роля” е посветен на голямата актриса във връзка с 70-годишнината от рождението й, а другият се нарича „Усмивките на българските кинокомедии“.

По традиция, а и съвсем заслужено, най-голям интерес предизвикват чуждите заглавия – особено американските. Тази година те са 7 нови филма, сред които„Стив Джобс“ на Дани Бойл с Майкъл Фасбендър, „Rock the Kazbah: Добре дошли в Афганистан“ с Бил Мъри, Брус Уилис, Зоуи Дешанел и Кейт Хъдсън,„Въпрос на истина“ с Кейт Бланшет и Робърт Редфорд, „Рики и Флаш: Рокендрол майка“ с Мерил Стрийп… и разбира се новият филм на Уди Алън„Почти нормален“ с Хоакин Финикс и Ема Стоун.

Робърт Редфорд, Кейт Бланшет и във „Въпрос на истина“

Робърт Редфорд, Кейт Бланшет и Брус Грийнуд във „Въпрос на истина“

Европейското кино също е представено със силни заглавия която „Младост“(Италия) на Паоло Сорентино с Майкъл Кейн, Харви Кайтел, Рейчъл Вайс…, последните филми на братя Тавиани („Чудният Бокачо“), Жан-Жак Ано („Вълчият тотем“), Александър Сокуров („Франкофония”), Жюли Делпи („Лоло“) и още много…, но най-богата – истински фестивал във фестивала с 9 филма – е френската програма.

Шекспироманите вероятно ще останат предоволни от британските продукции –„Макбет“ с Майкъл Фасбендър и „Хамлет“ с Бенедикт Къмбърбач, а почитателите на музикалнато кино – от „Висшето общество“ (1956) с Бинг Кросби, Франк Синатра, Грейс Кели и Луис Армстронг. Специално за рок феновете ще бъдат показани документален филм за хеви метъл фестивала „Вакен“ и аржентинският„Още едно танго”. Но голямото изкушение е „Стената“ на Роджър Уотърс – филм от 2015 г., посветен на последното турне на музиканта с новия грандиозен спектакъл, който бе представен и у нас през 2014 г.

Майкъл Фасбендър в „Макбет“

Майкъл Фасбендър в „Макбет“

„Предстоят много тежки избори, защото трябва да изберете какво да гледате на „Киномания“, а това няма да е никак лесно. Дано сме ви впечатлили и накарали да гледате колкото се може повече неща от фестивала”, каза директорът на НДК Мирослав Боршош.

Трите дами от „Сентиментъл суингърс“ заедно със зам.-кмета на София Тодор Чобанов, режисьора Ивайло Христов и директора на НДК Мирослав Боршош

Трите дами от „Сентиментъл суингърс“ заедно със зам.-кмета на София Тодор Чобанов, режисьора Ивайло Христов и директора на НДК Мирослав Боршош

Прожекциите са в зала 1 на НДК и кино „Люмиер“, Дома на киното, Филмотечно кино „Одеон”, Културен център G, Euro Cinema, Френския институт. Филми ще бъдат показани и в Пловдив и Варна. Цените на билетите са от 5 лв. – за най-малките и за ученици на детските заглавия, и стигат до 12 лв. и 15 лв. (само за „Хамлет“).

Вижте всички заглавия на „Киномания 2015“ и пълната програма:

123456789101112

Площад "Славейков"