Фейсбук и инстаграм държат да бъдат възприемани като прогресивни. Но когато става въпрос за политиката им за голи снимки, кампанията на една трансджендър жена показа, че социалните мрежи са пълни с предразсъдъци и безпорядък, пише „Гардиън“.

Зърна. Всички ги имаме по рождение, но само половината от населението може да ги показва в летните горещини, без да се сблъсква с неодобрение, обиди и възмущение. Мъжките зърна може да бъдат гледани. Женските – не съвсем.

Същото важи и за социалните мрежи. Фейсбук и притежаваната от него платформа за споделяне на снимки инстаграм имат стриктни правила за голотата, които позволяват показването на мъжки зърна, но не и на женски. Там пише:

„Премахваме снимки на хора, които показват гениталии…, също така ограничаваме някои изображения на женски гърди, ако те включват и зърната“.

Този предразсъдък сега е подложен на атака.

Къртни Димоун, трансджендър жена, която живее във Виктория, Канада, започна кампанията #DoIHaveBoobsNow? (от англ. А сега имам ли гърди?). Тя задава въпроса „А сега имам ли гърди?“, като качва свои голи фотографии, след като си е сменила пола и от мъж е станала жена. Тя очаква фейсбук и инстаграм да отговорят, като премахнат снимките ѝ, защото те нарушават правилата.

Димоун се надява, че експериментът ѝ ще помогне както да бъде поставена под съмнение западната сексуализация на женското тяло, така и да покаже как социалните мрежи класифицират транссексуалните и хората без определен пол.

24-годишната Къртни, която работи като дизайнер във фирма за уеб приложения, обясни в Mashable какво я е накарало да започне кампанията:

„Хората те възприемат по много различен начин, когато си транс жена. След промяната загубих много от привилегиите си“.

Да се разхождаш спокойно гол по улиците може и да не е много важно. Но това е ярък пример за сексизма, с който се сблъскваш, когато живееш в женско тяло. В кой момент от предстоящото уголемяване на гърдите ми трябва да започна да си прикривам зърната? Вече се срамувам, че се виждат, но докога според обществото е приемливо да си ги показвам?“, чуди се Димоун пред „Гардиън“.

Журналистката и активистка Парис Лийс, която е трассескуална жена, също пита кое прави женските зърна непристойни:

„Дали е присъствието на млечни жлези зад тях? И ако да – в какъв обем?“

Лийс припомня аналогичен случай от 2011 г., когато от разпространителската фирма Barnes & Noble and Borders обявяват, че ще продават на щандовете си новия брой на сп. Dossier, само ако е в непрозрачна опаковка. На корицата му е австралийският трансджендър модел Андрея Педжик, която е с гол гръден кош.

„По онова време тя все още нямаше женски гърди, така че за останалата част от света си беше момче. Едно твърде женствено момче. Толкова женствено, че зърната му бяха сметнати за табу. Върху плоски гърди“, разказва Лий.

Инициативата на Димоун е допълнение към движението #FreeTheNipple (освободете зърната), което цели да се пребори с общественото цензуриране на женските тела и да лиши от сексуален контекст изобразяването на женските зърна в западната култура.

Димоун все още може да се разхожда гола по улиците, но усеща, че е загубила много от привилегиите си, след като е променила пола си.

Кампанията #FreeTheNipple, подета от актрисата и продуцент Лина Еско, доведе до голи походи и митинги в големите световни градове и заснемането на филм. На много места не е забранено жена да се разхожда топлес (включително и в Ню Йорк, където се роди #FreeTheNipple). Сред обществените личности, които подкрепиха кампанията, са Кара Делевин, Наоми Кембъл, Риана, Майли Сайръс и др.

Фейсбук и инстаграм обаче не прегърнаха инициативата #FreeTheNipple. Когато търсят този хаштаг, потребителите получават съобщение, че снимките с него са премахнати заради нарушение на политиката за показване на голота. Нещата не се промениха и когато звезди и порносайтове започнаха да разпространяват хаштага.

Има няколко изключения в политиката за показване на голота на фейсбук и инстаграм:

„Разрешаваме снимки на жени, които в момента кърмят или показват гърдите си с белези от мастектомия“.

Позволени са също така фотографии на картини, скулптури и друг тип изкуство, където са изобразени голи фигури. И все пак правилата са твърде консервативни, особено на фона на привидно либералната позиция на фейсбук и инстаграм по отношение правата на транссексуалните.

Фейсбук си спечели овации, когато през 2014-а замести опцията за два пола (мъжки и женски), с падащо меню с множество възможности за избор и позволи на потребителите свободно да определят пола чрез въвеждане на свободен текст в празно поле.

Но както изтъкват активистите, тази прогресивна политика си противоречи с правилата за голотата и на практика дели потребителите на два пола – мъже и жени, поне що се отнася до зърната им.

Димоун казва, че фейсбук обича да се представя за либерална и прогресивна организация, но повечето от действията ѝ в тази посока са преднамерено ниско рискови. Къртни дава за пример функцията, с която потребителите могат да наложат върху профилната си снимка знамето с цветовете на дъгата. Тя обаче беше представена от фейсбук едва след като в САЩ бяха разрешени гей браковете, но не и преди това – като знак на подкрепа.

Според Димоун възможността потребителите да определят пола си в поле със свободен текст е прогресивна, но със сигурност не е толкова рискова, колкото, да речем, отправянето на предизвикателство срещу парадигмата, че женските зърна трябва да бъдат покривани. Това, разбира се, би могло да уплаши и обиди рекламодателите, а в случая с инстаграм – да го ограничи със 17+ рейтинг в магазините за мобилни апликации.

„Показването на изображения, които някои хора смятат за порнографски, може и да носи високи печалби, но същевременно крие и рискове като потенциална загуба на рекламодатели, ограничения за достъп само на пълнолетни лица (макар че това е спорно) и загуба на потребители, които се притесняват, че те или децата им ще бъдат изложени на порнографски материали“, отбелязва Димоун.

Макар че цензурирането на женски гърди на Запад не е започнало с фейсбук и инстаграм, активистите на #FreeTheNipple #DoIHaveBoobsNow? смятат, че социалните мрежи трябва да използват силата и влиянието си, за да предизвикат промяна в статуквото.

Супермоделът Кара Делевин се включи в кампанията #FreeTheNipple и публикува в инстаграм тази снимка.

Айви-Куин Кълън на 28 се присъединява към #DoIHaveBoobsNow?, след като се вдъхновява от Димоун. Кълън казва, че те не знаят от какъв пол са – „просто транс“ или „полови изгнаници“ – и предимно използват местоимения като те/тях/техни, които имат само число, но не и род. Те използват и полово неутралното обръщение Mx (бел. ред. – вместо английските Mr за мъж и Ms за жена) и работят като асистент мениджъри в киното, докато учат миксология.

В кой момент от оформянето на гърдите ни фейсбук и инстаграм ще решат вместо нас, че имаме гърди? Кога ще ни кажат, че телата ни са срамни и не са окей? Кой им дава правото да вършат това? Фейсбук ни позволява сами да определяме пола си, но същевременно ни налага мъжки или женски пол в зависимост от гръдния ни кош. Това е пълна глупост и противоречие, да не говорим, че е женомразие. Абсолютна дискриминация. Например, когато те решат, че сме развили гърди, ще кажат „Ти имаш женски зърна“, но това не е така. Ние имаме точно такива зърна, каквито сме имали и преди“, разсъждава Айви-Куин Кълън.

Когато от „Гардиън“ се свързват с фейсбук и инстаграм относно политиката им за голи снимки и как тя се отнася към транссексуалните и хората с неопределен пол, те казват, че ще отговорят, след като се консултират.

След телефонното обаждане минават няколко часа. Минава ден. Накрая изпращат изявление:

„Ние осъзнаваме, че този преход е важно лично пътуване и правим всичко възможно да помогнем на хората да изразят себе чрез фейсбук и Инстаграм. Ние приемаме хората според собственото им определяне на пола във фейсбук и инстаграм и правилата на общността ни се прилагат на тази основа“.

Това влиза в противоречие с преживяванията на Димоун и останалите. Нейните снимки и на други трансджендър жени, които са се самоопределили като транс жени и използват местоимението „тя“, но все още са с плоски гърди, първоначално не са били цензурирани. Но после въпреки това са били отстранени от социалните мрежи.

Малко след кореспонденцията на „Гардиън“ с фейсбук и инстаграм, Димоун установила, че всичките ѝ снимки, където е с голи гърди, но се е представила като жена, са изтрити. Останала е само една фотография в инстаграм, на която в близък план се вижда част от зърното й.

Някой е подал рапорт, че Димоун е нарушила политиката за голи снимки във фейсбук. Но независимо от факта, че Къртни е определила пола си като „жена“ във фейсбук и самата тя е транс жена, е позволено тази нейна снимка да остане. Това е в пълно противоречие с политиката на фейсбук и Инстаграм, която ни беше обяснена от техния говорител. Ето отново:

„Ние приемаме хората според собственото им определяне на пола във Фейсбук и Инстаграм и правилата на общността се прилагат на тази основа“.

Следващата стъпка на #DoIHaveBoobsNow? е може би да тестват как фейсбук и инстаграм реагират на гърдите и зърната на транс мъж, докато той се променя, а на първоначалната снимка е жена. Това все още не е било проверявано. И ако социалните мрежи решат да не налагат цензура, ще има „по-голям риск“. Димоун казва, че ще продължи кампанията си.

Фейсбук, вие сте на ход.