Вътрешният министър Румяна Бъчварова заяви, че едва ли някой, включително тя самата, е доволен от дейността на МВР. Бъчварова каза това пред парламента по време на парламентарния контрол. Изказването й беше част от отговора й на въпрос към зам.-шефа на парламента Красимир Каракачанов (Патриотичен фронт), свързан с идеята за орязване на заплатите на полицаите при тяхното пенсиониране.

Бъчварорва каза, че вносител на това предложение не е МВР, а финансовото министерство. Крайното решение не е било съгалсувано с МВР, но преди около месец са проведени разговори с Горанов и са му предоставени разчети.

"Опитахме се да го обсъдим със синдикатите. В МВР са необходими реформи. Не мисля, че тук някой може да каже, че е доволен от дейността на МВР. И аз не съм доволна", заяви Бъчварова.

Тя изтъкна, че бюджетът, който е гласуван на МВР за тази година, не им позволява да си купят "тонери и химикалки и други консумативи".

Според Каракачанов ако идеята на Горанов е била резлизирана, са щели да бъдат спестени не повече от 25 млн. лв. Докато ако 10 000 служители напуснат системата и им се изплатят по 20 хил. лв., това означава 200 млн. лв.

ъде е Киро на кирия. Целта не е да пълниш бюджета като дереш кожата, а като създадеш условия за развиване на бизнеса", коментира Каракачанов.

По-рано премиерът Бойко Борисов извика министрите на финансите и на вътрешните работи - Владислав Горанов и Румяна Бъчварова. На последвалото заседание на правителството присъства и главният секретар на МВР Георги Костов.

Кабинетът отстъпи пред полицаите само за част от намеренията си - остават 20-те заплати обезщетение при напускане, но отпада годишната индексация на заплатите с по 2%. Отпускът ще бъде намален от 30 на 20 работни дни.

В това време обаче полицаите отново се събират в района на Орлов мост и планират да блокират движението. Протестите продължават и в цялата страна.