Социализмът е нещо добро, това е, от което се нуждаем, заявява в интервю за американското списание „Ролинг Стоун“ Роджър Уотърс. Пред изданието той коментира широк набор от теми – своя спектакъл „Стената“, зверствата на войната и хаосът, който би настъпил, ако Доналд Тръмп стане президент на САЩ.

„Терминът „социалист“ ужасява много хора – казва Уотърс. – А социализмът е хубаво нещо! Какво му има? Вие (бел. ред. – САЩ) сте единствената страна, доколкото знам, която вози децата си сутрин с автобус на училище. Какво е това, ако не социалистическо? Сериозен съм! Не знам да се прави другаде по света. Питаме – „за какво, дявол го взел, е всичко това?“. „Е, ние не искаме децата ни да вървят през опасни квартали на път към училище, затова пращаме автобус да ги вземе от входната врата, а след това и да ги остави там.“ „О, супер“, отговаряме. Това си е чист социализъм и е правилен подход.“

Уотърс критикува Щатите и за това, че имат нужда от по-социално здравеопазване – в момента при тях работят някои от най-добрите лекари, но те обслужват много малък кръг от хора, тъй като цените са поне двойно по-високи от всяко друго място по света. Защо е така? Защото, според музиканта, всичко отива към „проклетите застрахователни компании“ и за печалби на наркобарони и фармацевтични гиганти.

„Знаете от какво се нуждаете, нали? От социализъм!“

Войните в днешния свят също са по вина на Съединените щати, твърди Уотърс. Изброявайки няколко насилствени смени на политически режими – в Панама, Гватемала, Никарагуа или Чили, той заявява, че американците и Хенри Кисинджър са виновни за това.

„Всеки знае какво се случи – казва Уотърс. – Когато правиш това, очевидно не можеш да го наречеш просто война. Когато правиш същото и в Гватемала, и във Венецуела… Списъкът е безкраен. Във Виетнам, най-голямата част от него, беше просто несправедливо.“

Особено внимание в интервюто се обръща на „Стената“ на Уотърс. За нея той казва, че ни позволява да съсредоточим вниманието си върху фундаменталния въпрос дали искаме, или не да живеем в общества, които са много, много близки до Източна Германия преди перестройката.

„До някаква степен „Стената“ задава въпроса „искаш ли да имаш глас“ – казва Уотърс. – Ако искаш, по-добре се размърдай и си го вземи, защото никой няма да ни го сервира на поднос“.

Музикантът разказва, че не е имал и най-малка представа колко пъти спектакълът може да бъде изнесен – към момента те са над 220, включително и в България през 2013-а. Признава, че е било голямо усилие да се направи нещо толкова мащабно, но хората са отговорили положително и в резултат турнето продължава вече повече от три години.

Уотърс отново заявява, че е ужасен от високия рейтинг на Доналд Тръмп според социолозите – дори не само от неговия, а и по принцип от на кандидатите на Републиканската партия.

„Те са толкова нагнетени от желанието да убият всеки на този свят! Знам, че може би отивам твърде далеч, но поведението им е толкова фашистко, трудно е да слушаш когото и да е от тях. Тръмп е особено омразен. Смята, че е умен, защото е направил няколко долара и има скапано телевизионно предаване. А очевидно не е!“

„Ако Доналд Тръмп спечели, всички ние трябва да се организираме и да се отървем от него, колкото се може по-скоро – преди да разруши света. Понеже той ще го направи. Ако има дори половин шанс, ще го стори. Разбира се, не мисля, че той ще спечели, но ако все пак се случи, това ще подейства по-отрезвително за Америка от каквото и да е друго.“

Площад "Славейков"