След близо двучасова среща в силовото ведомство синдикатите в МВР за пореден път не се разбраха с вътрешния министър Румяна Бъчварова за инфарктното орязване на парични и социални бонуси, съобщи БГНЕС.

"Разбрахме се, че няма да се разберем. Беше ни предложена модификация на предложението на финансовия министър, която не ни удовлетворява - при това по начин, който намираме за неприемлив", каза след срещата Валентин Попов, председател на най-големия профсъюз в системата - Синдикалната федерация на служителите в МВР.

„Информирахме министър Бъчварова, че 6 синдиката от МВР и Синдикатът на служителите на затворите в България на 8 ноември от 13.00 ч ще бъдат на протест на площад „Народно събрание”. Нямаме друг избор, нещата бяха направени по недопустим начин, което е обидно и унизително за нас като служители. Този пакет от предложения е неприемлив и от наша гледна точка не може да бъде в дневния ни ред за обсъждане. За оттеглянето му сме”, категоричен бе Попов.

Разговорите бяха проведени в деня, в който полицаи обикаляха от Орлов мост до Министерския съвет в знак на несъгласие с предложените поправки в бюджетния закон и този за МВР.

„Беше ни предложено служителите с до 10 години стаж (което се разминава с казаното от главния секретар Георги Костов, б.р.) и всички новоназначени да останат с 10 заплати обезщетение. Отпуските да останат намалени на 20 работни дни, прослуженото време да се консолидира към заплатата”, каза Попов.

Той обясни нагледно какво точно значи това:

„Аз имам вече 20 години стаж в МВР, всяка година по 2 % увеличение на основната заплата, което е около 40 %. Друг колега започва сега. При сега съществуващото положение аз съм стигнал максимума на тези допълнителни възнаграждения за стаж и спирам дотук. При колегата ми заплатата започва да нараства и бавно да доближава моята - когато той стане с моя стаж, заплатата му логично ще бъде изравнена с моята”, посочи Попов.

При сегашното предложение на правителството обаче нещата се замразяват, както са. Тези допълнителни възнаграждения влизат в основната заплата и така аз си оставам с тези 40 %, а колегата ми, който е започнал сега си е на основна заплата. Когато е на моите години с моя стаж, ще бъде пак с тази заплата. Това е неприемливо", смята той.