Местните избори легитимират Бойко Борисов като основен носител на властта. Трудно ще се намерят аргументи за предсрочни избори, но резултатът на коалиционните партньори от Реформаторския блок не потвърждава властовите им амбиции и позиции. Усещането за преяждането им с власт е тягостно.

Това обяви на извънредна пресконференция в зала "Запад" на Народното събрание лидерът на ДПС Лютви Местан.

"Местните избори минаха. Представихме ви нашия прочит на резултатите без крайни оценки за останалите политически сили. Призовавам да чуем гласа на числата. От няколко дни сме свидетели на интерпретативна подмяна на изборните резултати. Тази мащабна манипулация има два основни елемента. Първият е да се подцени резултата на ДПС, а вторият е да се хиперболизира скромният резултат на Реформаторския блок", каза Местан.

Според него силният резултат на ДПС се възприема като заплаха за кабинета. Партията му без корпоративни гласове успяла да се разшири като представяне "количествено и качествено".

"Рефоматорите се провалиха. Тази сутрин останах с впечатление, че вече и на ГЕРБ им е писнало. И председателя на парламентарната група на ГЕРБ г-н Цветанов оцени резултата им не като слаб, а като много слаб. Склонен съм да се съглася с него", добави лидерът на ДПС.

След това Местан посочи как правилно трябва да се четат изборните резултати. Трябвало да се отчитат по брой кметове на общини, съветници и кметове на кметства.

"По тези три показателя ДПС реализира рекордно висок резултат. Имаме 33 кмета самостоятелни кметове. Реформаторите имат 7. Тезата за техния успех и нашия неуспех на този фон звучи гротескно. Още по-голяма е разликата при общинските съветници. Реформаторите имат 236, а ние 3,5 пъти повече. При кметовете на кметства ГЕРБ 951 има, ДПС има 864, срещу 416 на БСП и виждам едни 69 на Реформаторския блок", каза лидерът на ДПС.

Местан изреди и данните за партиите имащи самостоятелни мнозинства в общинските съвети. ГЕРБ имали 36 такива в местните парламенти, но втората политическа сила били именно ДПС. В 27 общини движението имало самостоятелно мнозинство, докато РБ контролирало само два общински съвета. 

Според Местан реформаторите се провалили впечатляващо в Хасково, Свищов и Петрич. Изборите разбили мита, че ДПС купува гласове и че се разширява само сред ромите.

"Не ми е работа да се занимавам с отношенията между ГЕРБ и РБ. За мен е важно че ДПС се разшири и има стратегия за още по-голямо разширяване", добави лидерът на партията.

Очаквайте подробности!