Трансцедентална медитация е мания за знаменитости и обикновени милионери от десетки години, но заради високата цена мнозина с по-скромни банкови сметки са скептични към тези практики. Кейти Пери обаче твърди, че й помага да преодолява по-лесно умора от смяната на часови пояси след дълги пътувания със самолет. Рупърт Мърдок решил да опита, след като всички му препоръчвали, а някои от най-забавните снимки и коментари, свързани с „Бийтълс“, са от опита им с Махариши, пише Роуз Хакман в „Гардиън“. Всъщност „Бийтълс“ се отказват твърде скоро от метода, а Джон Ленън излива разочарованието си от Махариши в песен.

Трансцеденталната медитация е техника на медитиране с помощта на мантри, разработена и представена от Махариши Махеш преди 60 години, е била хит за много от най-обичаните и мразени знаменитости през последните 60 години.

През 1967-а, вече доста популярен, Махариши е в Англия и прилича вниманието на „Бийтълс“, които наскоро са загубили своя мениджър Брайън Ъпстейн. Те посещават негова лекция, а в началото на следващата година заминават за Ришикеш, Индия, „посветени изцяло на инструкциите на новия им духовен съветник“.

Ринго Стар и жена му си тръгват сред 10 дни, Пол Маккартни и приятелката му Джейн Ашър остават 5 седмици, Джон и Джордж напускат 16 дни по-късно. По време на престоя си битълсите чуват, че Махариши отправил сексуални предложения към актрисата Мия Фароу. На 15 юни, 1968-а, в Лондон те обявяват официално края на връзката си с Махариши и я обявяват за грешка. Sexy Sadie е песента на Джон, посветена на случая, която той първоначално нарича „Махариши“, но променя заглавието по молба на Харисън.

 

Днес богатите трансцедентални медитатори искат и бедните нюйоркчани да отделят време за рецитации на мантри. Тази сряда вечерта на събитие, организирано от фондацията на Дейвид Линч, нюйоркските ентусиасти на Трансцеденталната медитация похарчиха между 150 и 600 долара, за да се съберат в престижната зала „Карнеги хол“ на благотворителен концерт с участието на Пери, Стинг, Джери Сайнфелд…

„Много е трудно за обяснение – казва американският комик Джери Сайнфелд, трансцедентален медитатор от 40 години, в интервю по темата.– Все едно имаш зарядно устройство за цялото тяло и за съзнанието. Това е ТМ (трансцеденталната медитация)”.

Защитниците на тази практика настояват, че тя не е религия, а по-скоро техника, съвместима с всички видове религии – без изключение.

В практиката ТМ изисква медитиране между 15 и 20 минути, по два пъти на ден, заедно с рецитирането на мантра. Но научаването на техниката не е нещо, което може да се усвои онлайн в интернет и да се практикува безплатно у дома. То си има цена и се преподава по света чрез мрежа от ТМ-одобрени школи, центрове и университети. ТМ център например съществува и в София.

В САЩ тренировъчните курсове струват по 960 долара, макар че на уебсайтът на организацията съобщава за „пълни ТМ стипендии“ за кандидати от „рискови групи“, включително студенти и ветерани. В уебсайта на българския ТМ център също са обявени намаления за студенти, ученици, безработни и хора с месечен доход под 1000 лв. В Америка в играта се включват и организации като фондацията на режисьора на „Туийн пийкс“ Дейвид Линч, които твърдят, че са платили обучението по трансцедентална медитация на 10 000 нюйоркски граждани „в нужда“.

Линч, който за трансцеденталната медитация е това, което е Том Круз за сциентологията, практикува от 1973 г. През 2007 г. той бе и в България, за да представи книгата си „Да уловиш голямата риба“, в която разказва за опита си с медитацията. С него трябваше да дойде за малък концерт и легендарният рок бард от 60-те Донован, но заболяване отложи посещението му.

На срещата с Линч българската публика не прояви голям интерес към трансцеденталните му занимания и повечето въпроси към големия режисьор бяха свързани с киното. Той пък обясняваше, че е успял да направи филмите си главно заради положителното влияние на ТМ върху творческия му потенциал и как е открил „океана на спокойствието“.

Фондацията му твърди, че не само преподава ТМ, но и помага за установяването на световния мир. Самият Линч говори по темата със суперлативи и без никакви притеснения.

„Човечеството не е създадено за страдания – блаженството е нашата истинска природа”, каза той миналата година в интервю за необходимостта от медитирането.

Наскоро фондацията на Линч обучи представители на нюйоркската Женска затворническа асоциация (WPA), която се грижи за около 4 хил. настоящи, бивши и застрашени от попадане в затвора жени и някои от освободени техни клиентки.

Даяна Макхю, служителка в организацията, съобщава че вече има информация за положителни резултати. Една от участничките й е писала:

„Медитирам по два пъти на ден. Отразява се много добре на отношенията ми с децата и всички други. Сега съм много по-търпелива и разбираща. Имам повече енергия. И нивото на захарта ми се регулира (аз съм диабетичка). Изглежда всичко си дойде на мястото, защото мисловният ми процес се промени: неща, което преди мислех за важни, сега въобще не ме интересуват. Благодарение на редовните медитации загубих напълно негативната си енергия. Благодаря!“

С нарастването на положителните отзиви, свидетелстващи за позитивните ефекти върху мисленето и поведението, доскоро подиграваната практика сякаш получава нов живот.

Но доктор Томас Чамаро-Премузик, преподавател по бизнес психология в Юнивърсити колидж Лондон и Колумбийския университет, казва че според научните изследвания ефектът от медитацията е предимно плацебо и е сравним с ефекта от употребата на марихуана.

„Моето мнение е, че медитацията се е превърнала в някаква модна мания: символ, с който хора, не само успешни, но и свободни от стреса и грижите на ежедневието, могат да парадират, докато задоволяват духовните си нужди“, казва психологът.

„За обикновения човек медитацията е нещо немислимо –продължава Чамаро-Премузик, – защото той има да решава истински проблеми – като намирането или запазването на работно място, здравни проблеми, семейни задължения… Колкото е глупаво да очакваш от тези хора да търсят „усещането си за цел“, толкова е и наивно да ги убеждаваш, че медитацията ще реши проблемите им.“

Ръсел Бранд може да е на борда, Рупърт Мърдок може да опитва, но изглежда масовият американски потребител на Гугъл е доста по-скептичен. Напишете в търсачката „Трансцеденталната медитация е…“ и ще видите какви предложения за завършване на фразата ще ви се появят.

Трансцеденталната медитация е култ. Трансцеденталната медитация е опасна. Истина? Зло? Грях?

Площад "Славейков"