След обществен натиск Българският хелзински комитет взе решение да оттегли номинацията на австралиеца Джок Полфрийман за "Човек на годината". Австралиецът, който излежава 20-годишна присъда за убийството на 20-годишния студент Андрей Монов, се появи в списъка на номинираните за наградата. Името му предизвика силна негативна обществена реакция, протестираха приятелите и близките на убития Монов. Полфрийман беше номиниран от своя сънародничка заради дейността си в първото у нас дружество, което се бори за правата на затворниците. От БХК уточняват, че остава колективната номинация за Българско затворническо сдружение за реабилитация.

"Във връзка с обществените реакции срещу номинацията на Джок Полфрийман и след вътрешно обсъждане, БХК взе решение индивидуалната кандидатура на Джок Полфрийман да бъде отстранена, а номинацията да остане единствено за Българско затворническо сдружение за реабилитация. В сдружението членуват много хора, които са се посветили на това, да помагат на лишените от свобода не само чрез защита на правата им, но и като насърчават тяхното превъзпитание, защото само така при връщането им в обществото те могат да бъдат продуктивни негови членове. Работата на всички тези хора не трябва да бъде пренебрегвана или омаловажавана, защото тя е важна, допринася за прогреса на обществото ни, за неговата сигурност и справедливост", се казва в съобщение до медиите.

Оттам поднасят и нещо като извинение на близките на убития Андрей Монов. "Номинацията на Джок Полфрийман бе изцяло базирана на дейността му, като активист за правата на затворниците и по никакъв начин нямаше за цел да оправдава престъплението му или да омаловажава живота на Андрей Монов. Съжаляваме искрено, че с допускането на номинацията допринесохме за засилването на скръбта на роднините и приятелите на жертвата", се посочва още.

Уточнява се още, че "целта на наградите „Човек на годината“ не е да провокират или създават конфликти, а напротив – да отбележат постиженията и работата на хора, които защитавайки правата на човека допринасят за развитието на цялото ни общество".

Протестите започнаха още преди три дни, но дори и тази сутрин председателят на БХК Красимир Кънев настояваше, че номинацията не трябва да бъде оттегляна. 

"Тази номинация по никакъв начин не може да се свързва с неговото деяние. Всички членове на това дружество са осъдени и то с ефективни присъди. Това е единствената в България регистрирана от съда организация с нестопанска цел на лишени от свобода, повечето от които изтърпяват присъди", продължи да настоява и днес пред Нова тв Кънев.

По-късно през деня от "Господари на ефира", едни от номинираните за отличието, съобщиха, че отказват да участват, ако името на Полфрийман не бъде оттеглено. Под общия натиск от БХК са преосмислили решението си.