Сепаратистите в Славянск обявиха "лов на хора, които говорят на украински", съобщи агенция УНИАН.

Съобщавайте на "народните дружини" за всякакви подозрителни личности в града, "особено такива, които говорят на украински", заявил лидерът на сепаратистите в града Вяячеслав Пономарьов. 

Вождът даже обещал, че в местните средства за масова информация ще бъдат съобщени телефони, на които да се докладва за "подозрителни лица".

В Славянск са забранени опозиционните партии "Удар", Свобода" и "Отечество", обявил Пономарьов и добавил, че всякаква агитация за тях преди изборите ще бъде наказвана. Проруските отцепници са пленили кмета на Славянск и го държат изолиран.

Сеператистите съобщиха, че на 22 април (датата със сигурност не е избрана случайно - това е рождения ден на Ленин - б.р.) в града ще се състой първото заседание на новия градски съвет, а на 11 май - референдум за федерализация и употребата на руски език. Тогава се очаква и Славянск да поиска да се присъедини към Русия.

Тежковъоръжени сепаратисти безчинстват в селата и разбиват цигански домове, съобщава "Новини от Донбас". Те грабят покъщината и я товарят на камиони. Оставят без домове жени и малки деца. А на въпрос защо го правят отговарят, че действат по заповед на "народния кмет" Вячеслав Пономарьов.