За главния секретар на МВР вече няма да важи изискването за заемане на поста да има не по-малко от 10 години професионален стаж в в службите за сигурност или в службите за обществен ред, 5 от които на ръководна длъжност. Стажът се заменя с "опит".

Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" (ГДБОП) ще се занимава не само с трафика на хора, а и с каналджиите на мигранти - с "превеждане през границата на страната на отделни лица или групи от хора, както и подпомагане на чужденци да пребивават или да преминават в страната".

Как ще протичат обученията в академията на МВР ще се определя от съвместна инструкция на министрите на вътрешните работи и на отбраната.

 

Създава се Държавно предприятие "Център за предоставяне на услуги" (ЦПУ). То ще се ръководи по Търговския закон. Централата ще е в София, а териториалните му поделения ще се определят от МВР министъра. С какво ще се занимава:

- поема всички дейности по издаването на лични документи, т.е. по издаването на лични карти, паспорти и пр.

- поема всички дейности по изработване на защитени документи, печати и щемпели;

- поема всички дейности по свързани с производство и монтаж на табели с регистрационни номера на превозни средства, т.е. функциите на КАТ.

- поема всички дейности по проектиране, разработване, поддържане и развиване на програмни продукти, необходими за предоставяне на административни услуги от МВР, както и на автоматизирани информационни системи.

ЦПУ ще се финансира от държавните такси, които се плащат за услугите му, от приходи от собствена дейност, от лихви по депозити и от дарения. Ще се управлява от Управителен съвет от трима души, единият от които изпълнителният директор, назначени от министъра на вътрешните работи. Залагат се ограничения за директора - да не е осъждан, да не е в ръководството на партия и пр.

 

Закрива се дирекция "Специална куриерска служба". Тази дейност ще премине към Държавната комисия по сигурността на информацията (ДКСИ) заедно със служителите от МВР, които я изпълняват.  Съотвено отпада и текстът, който позволява на служителите, които приемат, пренасят и доставят материали, съдържащи класифицирана информация, да имат право да използват физическа сила и помощни средства при опит за нерегламентиран достъп до кореспонденцията. 

 

МВР вече няма да охранява безплатно някои обекти. За охрана ще си плащат БНТ, БНР, президентството, Народното събрание, Министерския съвет и др.

За установяване изпълнението на служебните задължения от държавните служители могат да се провеждат тестове в рамките на осъществявания административен контрол.

Държавните служители от системата на МВР могат да бъдат назначени за полицаи или пожарникари без конкурс. Достатъчно е само да отговарят на изискванията за съответната длъжност. 

Министърът на вътрешните работи може да делегира на главния секретар на МВР да назначава служители на висши ръководни длъжности.