Черната кутия на руския самолет, паднал в Египет, е записала звук точно в края на записа от кабината, каза главният технически експерт, разследващ случая, Айман ел-Моккадем.

"Първоначалните наблюдения... не ни дават възможност да идентифицираме причината за разцепването по време на полет," казва той пред Ройтерс.

Airbus A-321 се разби миналата събота 23 минути и 14 секунди след като излетя от курорта Шарм ел Шейх на Синайския полуостров. Всички 224 души на борда загинаха. Отговорност за това се опитаха да поемат терористите от "Ислямска държава", а различни специалисти имаха разнообразни теории какво точно се е случило със самолета.

Седмица по-късно няма ясен отговор - звукът не е единственото доказателство, отбелязва ел-Моккадем, и на този етап не значи нищо.

"Всички сценарии са отворени, може да е било умора в тялото на самолета, може да е било бомба, или пък нещо друго."

Бомбеният сценарий бе подкрепен от разузнаването на САЩ и Великобритания - дори ЦРУ заяви, че има данни за бомба. Египетският външен министър Самех Шукри обаче се оплака, че те не споделят тези данни на разследващите в северноафриканската държава

"Очаквахме, че информацията, предоставена на техническо ниво, ще ни бъде предоставена на нас, вместо да бъде пусната публично в медиите", заяви днес Шукри.