Съпредседателят на Реформаторския блок и председател на ДСБ Радан Кънев публикува в профила си във фейсбук кратък отчет на свършеното от коалиционното правителство точно една година след неговото избиране. На 7 ноември 2014 г. вторият кабинет на Бойко Борисов бе избран с гласовете на ГЕРБ, Реформаторския блок, Патриотичния фронт и АБВ.

Правителството обеща „прозападна външнополитическа ориентация, вътрешнополитическа стабилност и реформи“, припомня Кънев.

Първите две точки той отчита за изпълнени. Третата: „Обещаните реформи са в голяма степен законодателно осъществени в здравеопазването и енергетиката, частично - в пенсионната и социалната сфера. В сферата на правосъдието, този месец предстои второ гласуване на ключовите конституционни промени. В администрацията и електронното управление законопроектите са в МС.“

„Скоростта не е тази, която искаме, но посоката е без колебание вярната“, заключава Кънев.

На този фон управлението е атакувано от „широка нелегитимна коалиция на защитниците на мафията и статуквото“, пише още Кънев.

Има само два избора - десен и грешен. Грешният е да се уплашим, да жертваме реформите, да изгубим постигнатата стабилност и да се завъртим отново в спиралата на политическата криза. Това неизбежно ще застраши и геополитическата ни сигурност, с други думи - ще бастиса всичко постигнато до момента.“

Другият път според Кънев е „да ускорим и разширим реформите в правосъдието и администрацията, да реформираме истински МВР и да се противопоставим категорично на опитите за дестабилизация.“

 

Ето целия коментар на Радан Кънев без редакторска намеса:

Точно преди година беше избрано днешното българско коалиционно правителство. То обеща прозападна външнополитическа ориентация, вътрешнополитическа стабилност и реформи.

Днес първата точка е безспорно изпълнена, втората - несъмнено потвърдена на местните избори. Обещаните реформи са в голяма степен законодателно осъществени в здравеопазването и енергетиката, частично - в пенсионната и социалната сфера. В сферата на правосъдието, този месец предстои второ гласуване на ключовите конституционни промени. В администрацията и електронното управление законопроектите са в МС. 

Скоростта не е тази, която искаме, но посоката е без колебание вярната. 

И в този решителен момент, след потвърждаване на управленската формула и посока от избирателите, съвсем логично започна тежката атака. Беше предвидено тя да дойде като следствие от слаб резултат на РБ и да бъде насочена срещу нас. Успехите ни прекършиха тази надежда. Сега атаката е насочена не само срещу партньорите, но и директно срещу правителството и премиера. В нея участват представители на всички политически сили, тя разкрива широка нелегитимна коалиция на защитниците на мафията и статуквото. Толкова по-добре, важно беше да паднат повече маски.

Съвпадението с годишнината е случайно, но добро. Подходящо време за равносметка. Има само два избора - десен и грешен. Грешният е да се уплашим, да жертваме реформите, да изгубим постигнатата стабилност и да се завъртим отново в спиралата на политическата криза. Това неизбежно ще застраши и геополитическата ни сигурност, с други думи - ще бастиса всичко постигнато до момента. 

Десният избор е да използваме новото обществено доверие, да ускорим и разширим реформите в правосъдието и администрацията, да реформираме истински МВР и да се противопоставим категорично на опитите за дестабилизация. По този път, премиерът и вицепремиерите му ще имат все по-твърдата ми и безрезервна подкрепа. 

Мина една трудна, но по-скоро успешна година. 

Keep calm and carry on :)