Ще наградя военнослужещи, които участваха в референдума в Крим, обяви в предаването "Новини в събота" руският президент Владимир Путин. Той не уточни какви са им заслугите, но изтъкна, че личността на тези военни няма да бъда разкрита, съобщи РИА Новости.

"Мисля, че в скоро време имената на военнослужещите няма да станат известни, но награди, разбира се, ще има", заяви лидерът на Русия.

Междувременно американският държавен секретар  Джон Кери се обадил по телефона на колегата си Сергей Лавров, за да му напомни, че съгласно женевските споразумения, всички протестиращи в Украйна трябва да предадат оръжието си и да освободят завзетите административни сгради.

Според него близките дни щели да покажат дали наистина има воля за изпълнение на договореностите.

В самата Украйна положението остава напрегнато, въпреки великденските празници. Все още никъде сепаратистите не са се разоръжили, а напротив обявяват, че след Великден ще настояват за референдум за присъединяване към Русия.

На този фон 46 на сто от жителите на югоизточните райони считат, че е възможна гражданска война, 16,4 процента мислят, че тя е неминуема. Данните са от Киевския международен социологически институт.

 

Само 12,5 на сто от хората, участвали в допитването, са сигурни, че няма да има война, а други 20,2 отговарят, че няма да е скоро.

Въпросите са били зададени на 3232 души в 160 населени места от Югоизточна Украйна. Грешката е в рамките на 0,95 процента, твърди Киевският институт.