Виртуалната валута биткойн се върна отново в полезрението на инвеститорите и от август насам стойността ѝ се е повишила с 60% до 380 долара, пише Business Insider. Според някои дори е възможно да се наблюдава рязък скок, както в края на 2013 г., когато от $200 криптовалутата надвиши $1100, но след това потугли надолу.

Виртуалните валути се използват за плащане на стоки и услуги при десетки хиляди онлайн и наземни търговци. Покупката им става през интернет чрез реални пари, но те са предмет и на валутни сделки, от които може да се спечели, респ., загуби, когато се промени стойността им. Биткойнът е най-разпространената криптовалута, но курсът му е определян като движение на влакче на ужасите - след силен ръст в края на миналата година, последва срив, който остави инвеститорите със сериозни загуби.

Какво предизвика скорошното повишение на цената? Основните причини са две - все повече организации и търговци я приемат като платежно средство, а в края на септември САЩ я легализираха, давайки ѝ легален статут на суровина, като златото и нефта.

Заради повишения интерес към биткойна анализаторската компания Wedbush очаква стойността ѝ да нарасне до $600, но предупреждава, че има сериозни рискове от спад.