Акустична китара, на която е свирил Джон Ленън, бе продадена на търг в Калифорния за $2,4 милиона. Смята се, че точно с този "Гибсън J-160E" в ръце музикантът е сътворил и записал някои от най-големите си хитове – като Love Me Do и I Want to Hold Your Hand.

Китарата е едната от едва двете от този тип, прелетели от САЩ към Англия през 1962 г. – специално за Ленън и Джордж Харисън. Ленън я използва около година преди да му бъде открадната след коледен концерт през 1963 г. – след това инструментът изчезва.

Това е китарата, принадлежала на Джон Ленън. Снимка БГНЕС

Историята на китарата е неясна повече от половин век. До миналата година, когато мъж в Калифорния открива, че инструмент, който притежава, може би има историческа стойност. Според „Асошиейтед прес“ човекът е Джон Маккау от Сан Диего, който купил инструмента за $275 в края на 60-те години от свой приятел. Миналата година той се натъкнал на стара статия от списание за Харисън – която включвала снимка на китарата.

След това тя е огледана от експерта по „Бийтълс“ Анди Бабюк, който по уникалните маркировки я идентифицирал като онази, която е използвал Ленън. За допълнителна сигурност китарата е сравнена с фотографии и филмови записи, на които певецът свири на нея. Потвърден е и серийният номер.

Половината от приходите от търга ще отидат във фондация „Спирит“, благотворителна организация, основана от вдовицата на Ленън. Купувачът на легендарния инструмент е предпочел да остане анонимен.

Сумата, дадена за китарата, далеч надхвърля онези $965 хил. на търг в „Кристис“ през 2013 г. за три електрически китари, използвани от Боб Дилън на прочутото му участие в Нюпортския фолклорен фестивал през 1965 г., когато той шокира традиционалистите със сет от рок парчета.

Според книгата с рекорди на Гинес обаче китарата на Ленън не е най-скъпо продадената. Има и един „Фендър Стратокастер“, подписан от музиканти като Ерик Клептън, Кийт Ричардс и Пол Макартни, за който на благотворително събитие в Катар през 2005 г. са платени $2,7 милиона.

Площад СЛАВЕЙКОВ