Повечето от вас сигурно вече са направили пролетното почистване. Отървали сте се от ненужните вещи и „обикновените боклуци“,  и домът ви „свети“ от чистота. Какво изхвърлихте? Стари дрехи, складираният цяла зима на терасата амбалаж, или ръждясалата печка „Раховец“, на която „вече ѝ беше време“?

Какво правим обаче ако трябва да изхвърляме „опасен“ боклук? Нямам предвид грозния коледен подарък от тъщата или някоя несполучлива манджа. В домовете ни има много неща, които влизат в категорията на опасните отпадъци, а ние с лека ръка ги изхвърляме в контейнерите. 

Добре де, нали мястото на боклука е кофата за смет, какъв е проблемът? Не всичко, което ползваме в ежедневието си обаче може да бъде изхвърлено в контейнерите. Дори в тези с различните цветове за разделно събиране.

В България специалното сметосъбиране не е особено популярно, главно поради липса на информация и отчасти заради собствения ни мързел. Има няколко категории отпадъци, които трябва да се изхвърлят само на определени за целта места. Кои са те и как да ги изхвърляме правилно?

Лекарства, хранителни добавки, живачни термометри

Според регламент на Министерството на здравеопазването, лекарствата с изтекъл срок на годност трябва да се връщат в аптеките. Но това важи само ако ги върнете там, откъдето сте ги купили, и то придружени с касовата бележка. Пазите ли си бележката от аспирина, купен преди 5-6 години? Не, разбира се. И няма значение, със или без фискален бон фармацевтите отказват да взимат остарели медикаменти с изтекъл срок на годност.

„Аз какво да ги правя?!“, ме попита безкрайно учудена жената в аптеката до вкъщи. „Увийте ги в нещо, и ги хвърлете в боклука... да не се вижда, че са лекарства“.

След този съвет минавам през още няколко аптеки, получавам същия учуден поглед и подобни напътствия.

Какъв е реално рискът от изхвърляне на стари лекарства в контейнерите? Може да отровят някого – бездомно животно или човек, или също толкова лошото -  да попаднат на битака. Ако се разходите из този полулегален вехтошарски пазар, може да намерите какви ли не медикаменти, включително такива които не се продават у нас. Част от тях идват от нашия боклук.

С хранителните добавки ситуацията е подобна - въпреки че повечето от тях са представяни като напълно безвредни за организма, трябва да се изхвърлят само на специално определени места. 

Живачните термометри, с които аз и повече от вас сме израснали, също много често се хвърлят директно в кофата за боклук. В тях се използва т.нар. метален живак, който е много летлив и се изпарява изключително бързо. Не е смъртоносен, но може да се натрупва в организма и да нанася трайни вреди. Живак от счупен термометър може много лесно да попадне в природата, достатъчно е да се изпари или да го навали дъжда. 

Батерии, акумулатори и техника

Всички ползваме батерии за телефони, фотоапарати, дистанционни и пр. Повечето от нас имат и автомобил, който, разбира се, има акумулатор. Същото е с техниката – печки, хладилници, ютии... Те ни служат в ежедневието, но какво се случват с тях, когато вече не са ни нужни? Хвърляме каквото  може в контейнера, зарязваме изгорялата перална до него или за по-сигурно някъде в „извънградско“. В покрайнините на София и други градове има микросметища, създадени от самите нас. 

Батериите и акумулаторите съдържат тежки метали и киселини, които са опасни за здравето ни. Те минават много лесно в природата, подобно на живака. Чрез дъжда в почвата влизат олово, никел, кадмий, манган и др. От почвата влизат в растенията и така в човешкия организъм. Отравянията с тежки метали са едни от най-опасните и нанасят трайни увреждания на здравето. Голяма част от техниката съдържа пластмаси и сплави, които се превръщат във вредни съединения дори само под влиянието на околната среда. 

Препарати от битовата химия и растителната защита

Чистим с най-различни препарати, подхранваме цветята с тор или пръскаме градината срещу вредители, но какво правим с опаковките и неизползваните химикали? Много честно те се озовават в кофата, наравно с останалия боклук, само дето не са безобидни като картофените обелки. Препарати за дома и градината се изливат директно в канала, и въпреки, че попадат в отпадните води, крият реален риск от химическо замърсяване. Куриозни случаи като кисело зеле в бидони от пестициди потвърждават опасността за хората. Намерил ги човека, измил ги, сложил зимнина вътре.. 

Решение има, информация – не   

Проблемите с опасните отпадъци могат да се решат много лесно. Нужна е само една изчерпателна информационна кампания. Знаехте ли, че Столична община има програма и план-график за събиране и извозване на опасни отпадъци от домовете ни. Програмата включва събиране на стари автомобили и части от тях, електротехника и оборудване и опасни отпадъци, в това число и химикали. 

Такива контейнери за батерии
има в повечето супермаркети,
университети и магазини на 
мобилните оператори.

Батериите и техниката се събират и от хипер- и техномаркетите. Съществуват фирми, които сключват договори с общините и раздават специални контейнери за такъв тип отпадъци, после обезвреждат и рециклират нашия опасен боклук. Магазините за техника дори предлагат отстъпки и оферти за нова уреди, трябва само да върнете старите. 

Правилното изхвърляне на отпадъци не е никак сложно, нужно е малко добро желание и усилия. И разбира се насърчаване на подобни инициативи. Ползите за нас и за природата са много големи, а в дългосрочен план – всички искаме да живеем на чисто, а не в едно огромно сметище.